Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Schotel van de Würzburg Riese radar.
Schotel van de Würzburg Riese radar.

MOB-complex in Elst geeft geheimen prijs

Door Marco Diepeveen

ELST - Het was maar weinig Elstenaren gegund om rond te kijken op het vroegere Mobilisatiecomplex aan de Zwijnsbergen. Nu er plannen zijn voor herontwikkeling, schoof donderdagavond bij hoge uitzondering de poort open. Tientallen belangstellenden benutten die unieke kans.

Geheim

Wat er staat en wat er gebeurde op het MOB-complex, was voor velen een geheim. Achter een onopvallende toegangsweg schuilt een defensieterrein van 14,5 hectare, oftewel 29 voetbalvelden. "Het is veel groter dan we dachten", hoor je veel bezoekers zeggen. Rust en stilte overheersen. Het onkruid tiert welig tussen de vele leegstaande (voertuig)loodsen. Op de vensterbank in het oude wachtgebouw verpieteren planten. Aan de muur een vergeelde poster van voetballer Robin van Persie.

Restanten

Defensie verbergt hier geen geheime zaken. Of toch wel: in een loods liggen restanten van een Duitse straaljager uit de Tweede Wereldoorlog. Bij Elden neergeschoten door eigen vuur in september 1944. Vrijwilliger Paul Versluijs van Museum Vliegbasis Deelen werkt aan conservering van de brokstukken. "Een unieke vondst: een Messerschmitt Me 262. Dit was de eerste operationele straaljager."

Radar

Een loods verderop nog iets bijzonders: een complete schotel van een Würzburg Riese radarsysteem. Opnieuw een staaltje van Duits technologisch vernuft en zojuist weer in de verf gezet. Van 1957 tot 2011 diende het MOB-complex, gelegen naast de bossen en Plantage Willem III, voor opslag van militair materieel. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het terrein afgelopen voorjaar in de verkoop gezet, met voorkeur voor natuur en wonen. "Wat woningen vinden we geen probleem", zeggen Sander en Willie Hovestad, woonachtig aan de Zwijnsbergen. "We vrezen wel dat een duur nieuwbouwproject wordt, onbetaalbaar voor de meeste Elstenaren. Een deel of helemaal teruggeven aan de natuur is niet verkeerd.'' Ton de Gooijer heeft met sloop geen moeite. "Deze loodsen zijn toch onbruikbaar. Het lijkt me zinvol om het terrein te koppelen aan Plantage Willem III."

Gebrekkige communicatie

Joep Everaars, secretaris van Vereniging Dorpsbelang Elst, bekritiseert de in zijn ogen gebrekkige communicatie en belangstelling van de gemeente. "Bouw dit hele militaire terrein, onderdeel van het beschermde Natuurnetwerk Nederland, niet vol met huizen. Geef een deel terug aan de natuur." Wethouder Van den Berg bestrijdt de kritiek op de berichtgeving. "Zeker omdat dit een gevoelig project is, is de inbreng van de bevolking belangrijk. De politiek schenkt er veel aandacht aan. Op 11 september mogen betrokkenen en belangstellenden meepraten. Woningbouw, natuur en recreatie lijkt het meest waarschijnlijk." Tot 12 oktober kan er op het MOB-complex worden geboden. De koper moet een gedegen bestemmingsplan indienen bij de gemeente.

De herinrichting van het MOB-complex, evenals een eventuele saneringsoperatie, komt voor zijn rekening. Het is niet bekend of er sprake is van bodemvervuiling.

Reageer als eerste
Meer berichten