Logo rhenensebetuwsecourant.nl


De winnaars voor de maquettes.  Het plan 'Kjesterenwaard' werd na lang wikken en wegen als beste beoordeeld. (Foto's: Jan Woldberg) Foto's : Jan Woldberg
De winnaars voor de maquettes. Het plan 'Kjesterenwaard' werd na lang wikken en wegen als beste beoordeeld. (Foto's: Jan Woldberg) Foto's : Jan Woldberg

Leerlingen ontwikkelen een nieuw dorp

Door Jan Woldberg

OPHEUSDEN - Dinsdag 27 juli was het gemeentehuis van Neder-Betuwe het toneel voor 'The Real Game.' Een project wat al een aantal jaren georganiseerd wordt door het Helicon in Kesteren. Tijdens dit project moeten de leerlingen een plan maken voor een nieuw dorp in Neder- Betuwe.

Dit jaar doet voor het eerst het Van Lodenstein College mee.
In het gemeentehuis van Opheusden was het welkomstwoord van burgemeester Jan Kottelenberg de aftrap voor het project. Hij benadrukte het belang van jongerenparticipatie en is benieuwd naar de plannen.

Onbekende wereld

Vervolgens werden de jongeren tot de pauze meegenomen in de onbekende wereld van gemeentepolitiek en ambtenarij. Docente Esther Willemse (Helicon) liet de leerlingen weten dat zij een nieuwe kern in de Neder-Betuwe moesten gaan realiseren en beleidsambtenaar Henk van Bockel gaf handige tips: "Denk innovatief op het gebied van milieu, energie en verkeer en zorg voor goede toegangswegen."
Per klas werd eerst aan de hand van spraakmakende stellingen fanatiek gedebatteerd, en kon men met de mobiele telefoon stemmen.

De uitslagen waren opmerkelijk. Bij de vraag naar de voorkeur van politieke partijen scoorde de PVV hoog en bleef de SGP verrassend achter. Veel leerlingen zouden ook de doodstraf willen. Na deze ochtend vertrok men naar het Helicon om de presentatie voor te bereiden.

Bedrijvigheid

De RBC ging mee en zag in alle lokalen een koortsachtige bedrijvigheid. De gemixte groepen waren met allerlei materialen in de weer om de maquette te maken.

Docent Gerrit van Dijken (VLC): "Het kwam dinsdag wat moeizaam op gang maar woensdagmorgen werd er onder grote druk zeer fanatiek gewerkt en ik ben trots op alle leerlingen." Woensdagmiddag was de grote ontknoping.

In de raadszaal waren de maquettes in het midden opgesteld en werden de plannen gepresenteerd. Alle leerlingen hadden de tips goed opgevolgd, dus waren er maar hele kleine verschillen.

Het plan 'Kjesterenwaard' werd na lang wikken en wegen als beste beoordeeld. Jurylid en griffier Erwin van der Neut: "Het was heel lastig, maar voor ons hebben paar briljante ideeën de doorslag gegeven. Onder andere een controlesysteem om kinderen veilig te laten spelen, bedacht door Lianne van het VLC gaf de doorslag. Ook het standbeeld in het dorp speelde een rol.

Verrast

Na afloop lieten Micha en Wessel van het Helicon en Lianne van het VLC van het winnende team weten volkomen verrast te zijn door de uitslag. Lianne: "Ik had gedacht dat het plan 'Rijndal' zou winnen.

Het zag er prachtig uit en de presentatie van Maaike was super." Micha: "We hebben fantastisch samengewerkt met de leerlingen van het VLC, we kenden elkaar nog niet maar we gaan elkaar vaker opzoeken.''

Wessel: "jammer dat de Pantarijn er niet bij was, wij hebben heel veel geleerd en nieuwe vrienden gemaakt en het zou mooi zijn als zij volgend jaar wel mee doen."

Reageer als eerste
Meer berichten