Logo rhenensebetuwsecourant.nl


De straatverlichting in het centrum wordt dit najaar al vervangen tijdens de renovatie van het kernwinkelgebied.  
De straatverlichting in het centrum wordt dit najaar al vervangen tijdens de renovatie van het kernwinkelgebied.  

Rhenense raad akkoord met onderzoek openbare verlichting

Door Wim Lauffer

RHENEN - De Rhenense gemeenteraad is onlangs akkoord gegaan met een onderzoek van scenario's om de complete Rhenense straatverlichting versneld te vervangen. De kosten voor het uitwerken van de verschillende scenario's worden begroot op 40.000 euro.

Daarvan kan 15.000 euro worden gereserveerd uit exploitatie van de verlichting vanwege meevallers in de energiekosten. Voor de overige 25.000 euro krijgt het College van B&W nu goedkeuring van de gemeenteraad.

Versneld vervangen

Jan Kleijn, verantwoordelijk wethouder daarover: "Met de huidige technologische ontwikkelingen moeten we ons beraden over het versneld vervangen de straatverlichting. Technieken als ledverlichting zijn duurzaam en veel goedkoper in gebruik dan de lampen, die nu gebruikt worden in Rhenen. Daarnaast zijn de mogelijkheden groter voor een gevarieerd verlichtingsschema, waarbij bijvoorbeeld op basis van tijdsblokken de verlichting gedimd kan worden".

De Rhenense straatverlichting is inmiddels voor het overgrote deel al afgeschreven en technisch aan vervanging toe. Tot nu toe is de verlichting geleased bij het bedrijf CityTec uit Alblasserdam. Er is een aantal scenario's genoemd om versneld over te stappen naar een nieuw verlichtingssysteem.

"Deze scenario's moeten nu worden uitgewerkt om uiteindelijk tot een nieuw beleid te komen, waarin staat beschreven hoe de vervanging en het onderhoud voor de komende jaren moet gebeuren", aldus Kleijn.

Amandement

Fractievoorzitter van de Progressieve Combinatie Hans Hoksbergen wilde wel garanties, dat alle openbare straten worden meegenomen in het onderzoek. Hij diende een amendement waarin hij onder andere stelde dat "het historische centrum hoofdzakelijk op basis van de middeleeuwse structuur veel steegjes bevat, de meeste daarvan met officiële straatnaam en doorgaande openbare functie en gemeentelijk eigendom. En dat een verlichtingsplan niet af is zonder behoorlijke verlichting van de doorgaande steegjes in het historische centrum van Rhenen".

Een harde toezegging van Kleijn dat alle openbare wegen worden meegenomen was voldoende voor Hoksbergen om zijn amendement in te trekken. De raad ging vervolgens unaniem akkoord met het verzoek voor beschikbaarheidsstelling van 40.000 euro voor het onderzoek. De onlangs aangelegde straatverlichting in Tuindorp Vreewijk, de wijk Vogelenzang, maar ook de verlichting van Centrum Oost, Plantsoenstraat zal niet vroegtijdig worden vervangen. Kleijn denkt dat een periode van ongeveer vijf jaar is voor de vervanging van de complete straatverlichting.


 

Reageer als eerste
Meer berichten