Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Burgemeester Hans van der Pas heeft een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Peter van der Eijk.
Burgemeester Hans van der Pas heeft een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Peter van der Eijk.

Onderscheiding voor oud- dierenverzorger Ouwehands

RHENEN - Burgemeester Hans van der Pas van de gemeente Rhenen heeft op donderdagmiddag 6 juli een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Peter van der Eijk, sinds kort woonachtig in Harlingen. Hij is tijdens een bijeenkomst in Ouwehands Dierenpark Rhenen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje.

Van der Eijk heeft 40 jaar in Ouwehands Dierenpark gewerkt en is per 1 februari met vervroegd pensioen te gegaan.

De burgemeester zei in zijn toespraak dat het voor hem onmogelijk was om in een paar minuten een opsomming te geven van hetgeen decorandus in de afgelopen 40 jaar in Ouwehands Dierenpark heeft bereikt en gepresteerd en heeft betekend voor de dierentuin, de dieren, de medewerkers en de bezoekers.

Op terrein woonachtig

In 1977 is de heer Van der Eijk in Ouwehands Dierenpark in dienst getreden als hoofd Dierverzorging en hij heeft de eerste 18 jaar met zijn gezin ook op het terrein van het dierenpark gewoond. Sinds 2003 was hij werkzaam bij de afdeling Biologie & Educatie. Als eerste hoofd dierenverzorger van een dierenpark eind jaren '70 vond hij dat vrouwen dezelfde talenten en kwaliteiten hebben voor het vak dierverzorging als mannen. Vanaf die tijd zijn er veel vrouwelijke dierenverzorgsters aangenomen.

Van der Eijk heeft jarenlang jonge dieren, die door de moeder niet werden verzorgd, opgenomen in zijn gezin. Samen met zijn echtgenote heeft jij onder meer jonge leeuwen, een jonge zwarte panter, een kleine ijsbeer, baby orang-oetans en een jonge kangoeroe dag en nacht van zorg voorzien. Het gezin had zelfs een jonge tijger in huis die met de destijds 3-jarige dochter speelde en samen met de hond in de hondenmand sliep.

Initiatieven

Hij heeft ook veel initiatieven genomen om vernieuwingen door te voeren in de verzorging en de onderkomens van de dieren. Zo kwam er bijvoorbeeld een kraamhol voor de ijsberen, een ziekenboeg voor de dieren en een bio-bodem bij de mandrillen.

De Pr en presentatie van het park was ook een belangrijk aspect van zijn werk. Bijvoorbeeld het ophalen uit Rusland van het jonge ijsbeertje Huggies, die op een ijsschots was gevonden voor de kust van Siberië en de vele persmomenten, zoals de introductie van Het Berenbos en later Het Tijgerbos, waren van wezenlijk belang voor het park. Decorandus onderhield ook intensieve contacten met de Praktijkschool Barneveld, thans onderdeel van het Groenhorst college. Door het geven van presentaties voor de leerlingen in Barneveld heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de opleiding voor dierverzorging. Hij regelde stageplaatsen en diverse leerlingen zijn na hun opleiding bij Ouwehands of bij andere dierentuinen in dienst gekomen als verzorger.

Initiator

De heer Van der Eijk was ook de grote initiator achter de speciale rondleidingen die sinds jaar en dag worden georganiseerd voor blinden en slechtzienden van het Blindeninstituut Bartiméus in Zeist . Ook legde hij de eerste contacten met Heimerstein in Rhenen. Een groep bewoners van Heimerstein zijn dagelijks voor dagbesteding in het dierenpark waar zij onder begeleidding eenvoudige doch zeer nuttige werkzaamheden verrichten.

Belangrijke onderdelen van zijn functie bij de afdeling Biologie & Educatie betroffen het werven, selecteren, trainen, aansturen en begeleiden van circa 50 vrijwillige gidsen. Mede dankzij deze door decorandus opgeleide gidsen hebben miljoenen gezinnen met kinderen kunnen genieten van vele mooie en verrassende educatieve verhalen waardoor bij velen de liefde voor de natuur is opgegroeid.

Na sluitingstijd van het dierenpark ging hij 's avonds laat ook nog controle rondes maken om te kijken of alles wel goed was afgesloten en bij noodweer keek hij of er geen gevaarlijke situaties ontstonden. De heer Van der Eijk was zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar om bij calamiteiten hulp te bieden!

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten