Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Kobus van Ingen in zijn werkkamer. Hij is mede-bedenker van straatnamen in de gemeente Neder-Betuwe. (Foto: Jan Woldberg)
Kobus van Ingen in zijn werkkamer. Hij is mede-bedenker van straatnamen in de gemeente Neder-Betuwe. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: Martin Brink)

Over straatnamen in Neder-Betuwe

Het benoemen van de straatnamen in IJzendoorn-West is aanleiding om te onderzoeken hoe het in de Neder Betuwe zit met de benoeming van straatnamen. Ook dit keer weer op bezoek bij Kobus van Ingen; dé expert als het gaat om de geschiedenis van Neder-Betuwe.

OPHEUSDEN - Opheusdenaar Kobus van Ingen: "In het verleden had men geen visie want in de Beukenlaan bijvoorbeeld was geen beuk te bekennen." Hij is van mening dat straatnamen moeten verwijzen naar de geschiedenis, hij denkt hierbij aan namen zoals de Hel en het Kloostereind. Jaren geleden formeerden oud-burgemeester Heidema en wethouder Janneke Talman een straatnamencommissie die een eind moest maken aan het willekeurige straatnamenbeleid. Kobus: "We hebben nu een commissie die bestaat uit een beleidsambtenaar, wethouder Keuken en ondergetekende. Een inspirerende club die steeds op zoek is naar passende nieuwe namen met een link naar de geschiedenis." Een van de eerste acties was het benoemen van de straten in de wijk Herenland in Opheusden."

Onderwijzer Ronald van de Peppel kwam met het idee om straten te benoemen naar Opheusdense oud-onderwijzers. Zijn grote voorbeeld, Joop Annevelink, het eerste schoolhoofd van de Openbare Jan Ligthartschool, kreeg een straat. Het zou mooi zijn als ook van de Peppel met een straat wordt herdacht. Hij was actief bij buurtvereniging Opheusden- Zuid, de Snellenburg en voetbalvereniging Sparta, en daarnaast raadslid voor Gemeentebelangen. Kobus: "Gezien de vele nieuwe projecten moeten we volop aan de bak. Binnenkort zullen we de namen presenteren voor het subwijkje (onderdeel van) de wijk Casterhoven. Hier gaan we vijf straten benoemen naar verzetsstrijders uit Kesteren. Het is mijn streven om ook een herdenkingsmaquette te realiseren." Naast de historische namen lijkt het hem een goed idee om de huidige muziekgeschiedenis te benoemen. Hij komt met de Beatleslaan en vanuit zijn eigen muzieksmaak zouden ook Bob Dylan en Neil Young mogen worden benoemd.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox