Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Schrijver Rijk Arends overhandigt het eerste exemplaar van zijn kinderboek 'Onder vuur', dat gaat over de Opheusdense geschiedenis. (Foto: Marco Mauritz)
Schrijver Rijk Arends overhandigt het eerste exemplaar van zijn kinderboek 'Onder vuur', dat gaat over de Opheusdense geschiedenis. (Foto: Marco Mauritz)

Kinderboek geschiedenis Opheusden

Zaterdag maakte Rijk Arends (40) zijn officiële schrijversdebuut toen zijn kinderboek 'Onder vuur' werd uitgegeven door de landelijk bekende uitgeverij Den Hertog. Hoofdpersoon Evert neemt kinderen, maar ook ouderen mee terug naar het Opheusden van 1944.

Opheusden - Het is een mooie namiddag als we Rijk Arends ontmoeten in zijn woning aan de Hoofdakker. De regen heeft plaatsgemaakt voor de zon. De hortensia's kleuren prachtig en de lavendel verspreidt een fijne geur. Een oase van rust, de ideale plek om een boek te schrijven, moet de geboren Opheusdenaar gedacht hebben.

'Dit idee speelde al langer', legt Rijk Arends uit. 'Ik deed vaak mee aan schrijfwedstrijden en heb weleens de eerste prijs behaald. Als schoolmeester ben ik vaak betrokken bij de dodenherdenking op 4 mei. Ik besefte dat veel mensen niet weten wat zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld in Opheusden en ik wilde hier graag over schrijven. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte interessante dingen. Er is in 1944 hevig gevochten in ons dorp. Die geschiedenis wordt door de ogen van Evert verteld in het boek.'Gemakkelijk is het proces niet geweest. Het heeft veel inspanning gekost om uiteindelijk het boek in ontvangst te nemen tijdens de presentatie in Houten. 'Toen de redacteur mijn manuscript gelezen had, zei ze dat ik eerst maar eens 5000 woorden eruit moest halen. Dat was moeilijk, maar daar wordt het boek uiteindelijk wel beter van. De redacteur heeft bijna altijd gelijk.'

Ook de leerlingen van zijn groep 8 deden een duit in het zakje. 'Nog voordat ik contact met de uitgever had, heb ik het boek voorgelezen aan mijn klas. De leerlingen mochten zeggen wat ze goed en minder goed vonden. Daar heb ik later op ingespeeld.

Rijk Arends is blij met het resultaat: 'Dit is het eerste boek dat zich in Opheusden afspeelt. Ik heb veel onderzocht om een goed beeld te krijgen van het Opheusden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bekijken van foto's en het lezen van ooggetuigenverslagen was erg verrijkend. De Historische Kring heeft ook geholpen. Zo ontdekte ik dat de Dorpsstraat vroeger de Kapelstraat heette en dat er vroeger veel sloten waren in het dorp, die nu zijn drooggelegd.

Het kinderboek, geschreven voor kinderen vanaf negen jaar, is ook interessant voor de oudere Betuwenaar. 'Mensen die de oorlog hebben meegemaakt zullen veel dingen herkennen in het boek. Het zou zomaar kunnen dat je leest over je eigen straat. Dan gaat het allemaal nog meer spreken.'

Het boek is te koop in de boekwinkel en op internet.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox