Logo rhenensebetuwsecourant.nl


De klokken van de Cuneratoren, met links de artiesten van het Beiaardconcert dat op zaterdag 16 september van 14:00 tot 15:00 uur plaats vindt. (Foto: Willy Hoorn)
De klokken van de Cuneratoren, met links de artiesten van het Beiaardconcert dat op zaterdag 16 september van 14:00 tot 15:00 uur plaats vindt. (Foto: Willy Hoorn)

Beiaardconcert Cuneratoren: 'Straatmuziek op hoog niveau'

Op zaterdag 16 september van 14:00 tot 15:00 uur is er een bijzonder beiaardconcert. Bijzonder omdat de beiaard quatre-mains bespeeld wordt door twee beiaardiers en het samenspel met een trompet.

Rhenen - Hoog in de toren, ter hoogte van de uurwerken en met weids uitzicht over de Rijn, staat de glazen cabine met het stokkenklavier. Hierin bespelen de beiaardiers Klaas de Haan en Anne Kroeze de 44 klokken en 3 luidklokken. Ze worden op een nabij gelegen balkon begeleid door trompettiste Esther Simon-Grolleman.

Het is een gevarieerd programma met onder meer een arrangement van het Concerto in a-moll van J.S.Bach/Vivaldi en de Cunera-suite, die door vaste beiaardier Klaas de Haan speciaal voor Rhenen gecomponeerd is. Die Moldau van Smetana wordt gespeeld door Anne Kroeze. Het spectaculaire slotstuk The Stars en Stripes Forever door John Philip Sousa wordt door alle drie de muzikanten samen gespeeld.

Het is het eerste beiaardconcert dat wordt georganiseerd door het Cuneragilde. Beiaardmuziek lijkt zo vanzelfsprekend in Rhenen, omdat dagelijks ieder half uur het klokkenspel te horen is. Deze halfuursdeuntjes worden aangestuurd door een computer. Er speelt echter een financieel probleem bij live beiaardmuziek: er kan geen toegangsprijs berekend worden. Beiaardmuziek is straatmuziek en gratis te beluisteren, maar kost wel geld. Eigenlijk zou, net als bij de orgelman, iemand met een geldbakje langs moeten gaan bij luisteraars op straat. De combi torenbeklimming met beiaardbespeling is een succes. Leuk voor de beiaardier, want het is een eenzaam beroep zo alleen en onzichtbaar in de toren. Hij is flexibel en laat bezoekers soms even de beroemde Van Bergen beiaard bespelen en speelt spontaan verzoeknummers.

Het Cuneragilde wil graag weer wekelijkse live bespelingen op marktdag en hoopt op sponsoring van winkeliers, bedrijven en donateurs. Een spelende beiaard brengt gezelligheid en sfeer in de stad. Mensen kunnen ook zelf een persoonlijke bespeling aanvragen voor een speciale gelegenheid of bij een trouwerij. Of een familie- of bedrijfsuitstapje met combinatie torenbeklimming en spelende beiaardier?

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox