Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Het Repair café werd officieel geopend door wethouder Bensdorp. (Foto: Jan Woldberg)
Het Repair café werd officieel geopend door wethouder Bensdorp. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: Job Verberne)

Bij het Repair Café in Opheusden gooien ze niets weg

Opheusden - Woensdag 6 september werd het Repair café Opheusden door wethouder Bensdorp officieel geopend. Het Repair café Neder-Betuwe heeft nu naast het dorpshuis in Ochten haar tweede reparatieplek in de Notenbalk.

Bij de opening onderstreepte Rob Bensdorp het belang van een duurzame samenleving. "We hebben vele jaren onbekommerd genoten en dachten dat alles kon. We zijn keihard met de neus op de feiten gedrukt en zullen ons anders moeten opstellen, dus minder weggooien en meer hergebruiken."

Ontmoeting

Naast de duurzaamheidsdoelstelling onderstreepte Bensdorp het belang van de ontmoeting. Als het kapotte apparaat onder handen wordt genomen is er alle tijd voor koffie en een praatje. Hij kwam zelf niet met lege handen en had namens de gemeente een taart meegenomen. Ook bood Bensdorp zijn defecte waterkoker ter reparatie aan en deze werd ter plekke gerepareerd. Benieuwd hoe dit initiatief is ontstaan gaat de RBC in gesprek met twee vrijwilligers van het eerste uur. Voorzitter Hans de Zwart en bestuurslid Wim Arends.

Hans is een gepensioneerd leraar Engels aan een middelbare school in Veenendaal en Wim werkte in de bouw. "We gooien ontzettend veel weg", vertelt de Zwart. "Repareren zit bij veel mensen niet meer in het systeem en de kennis ontbreekt." Het Repair café brengt daar verandering in. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen en spullen worden niet meer meteen weggegooid. In Opheusden liep Cor van Blijderveen rond met het idee om kapotte spullen te repareren, hij startte in De Reigerhof en had zelf nog nooit gehoord van het landelijke netwerk van de Repair cafés. In het dorpshuis van Ochten borrelde het ook en opbouwwerker Annelieke Steenbergen bracht beide initiatieven bij elkaar.

Deskundigen

Wim Arends: "Nu werken 16 deskundige vrijwilligers onder de paraplu van het SWAN en de landelijke organisatie Repair café samen. Is het Repair café niet de dood in de pot van professionele reparateurs? "Wij willen de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen", vertelt Arends. "Regelmatig verwijzen wij bezoekers door naar de professionals die er zijn. Een mooi voorbeeld is de ANWB actie waar we op 4 en 14 oktober met de plaatselijke fietsenmakers fietsen klaar maken voor de winter."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox