Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Schuldhulpmaatjes met links Johan Verwoert en rechts Wouter van Bennes. (Foto: Jan Woldberg)
Schuldhulpmaatjes met links Johan Verwoert en rechts Wouter van Bennes. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: Job Verberne)

Schuldmaatjes helpen echt

Door Jan Woldberg

Neder-Betuwe - Als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Die zonder te oordelen samen met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. En dat dit vaak lukt, vertellen de vrijwillige schuldmaatjes Wouter van Rennes (Dodewaard) en Johan Verwoert (Kesteren) van Stichting Welzijn Rivierstroom.

Wouter en Johan zochten na hun werkzame leven een zinvolle maatschappelijke invulling die aan sloot bij hun capaciteiten. Wouter had een schildersbedrijf in Wageningen en deed dat over aan zijn zoons. Johan runde met zijn broer een boomkwekerij en moest vanwege lichamelijke ongemakken een nieuwe weg kiezen. Beiden zijn nu gepensioneerd en zetten een schat aan levenservaring in voor mensen die financieel (even) de weg kwijt zijn.

Eerste contact

Wouter: "Ik doe dit werk nu vier jaar. In de meeste gevallen valt de schade mee en kan ik samen met mijn cliënt met een strikte budgettering de boel weer op de rit krijgen. Het eerste contact is het belangrijkste, je moet vertrouwen winnen en vooral goed luisteren. Na die eerste keer ga ik met de bankafschriften naar huis. Ik maak dan een overzicht met aan de ene kant de onvermijdelijke vaste lasten en aan de andere kant uitgaven die kunnen worden geschrapt of naar beneden kunnen worden gebracht. Je komt daarbij de gekste dingen tegen, waaronder een maandelijkse overschrijving van 150 euro naar een loterij." Johan is het opgevallen dat vaak postorderbedrijven met rente op rente de mensen in een wurggreep houden. Ook willen mensen bij het snijden vaak niet bezuinigen op sportschool en de zonnebank.

Minimum

Wouter: "Ik maak vaak mee dat men de duurste pakketten van internet en mobiele telefonie heeft aangeschaft, waar maar een minimum van wordt gebruikt. Ik ga dan met de cliënt kijken wat men echt nodig heeft. Ook denkt men vaak dat men de duurste tandzorgverzekering moet afsluiten, terwijl hij of zij een kunstgebit heeft. Daar kijken wij naar en proberen na een aantal maanden de situatie onder controle te krijgen. Als je niet meewerkt ben ik streng en is het einde oefening. Wij komen ook gevallen tegen waar de problemen dieper liggen. Deze spelen wij door naar andere organisaties."

Johan en Wouter hebben geen goed woord over de communicatie door de overheid. "Onze cliënten krijgen ambtelijke brieven, waar ze niets van snappen en zijn vaak ook niet op de hoogte van toeslagen waar men recht op heeft". Al met al is er nog een wereld te winnen.

Wilt u ook schuldmaatje worden of heeft u schuldproblemen neen dan contact op met : folkertkooistra@welzijnrivierstroom.nl of bel 06 19544160

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox