Margot Kikkert bij lijstenmakerij Ka-Art in de Herenstraat in Rhenen, daar waar onder meer haar recentelijk gemaakte  pentekeningen over Rhenen hangen. (Foto: Henk Jansen)
Margot Kikkert bij lijstenmakerij Ka-Art in de Herenstraat in Rhenen, daar waar onder meer haar recentelijk gemaakte pentekeningen over Rhenen hangen. (Foto: Henk Jansen)

'Zwerfster' met kunstzinnig talent

Rhenen - Kunstenares Margot Kikkert (60), al dertig jaar woonachtig in Rhenen, heeft haar liefde voor de Stichtse gemeente vastgelegd in een aantal pentekeningen. Een viskrukje meeslepend, potlood en een pen, ter grootte van 0,1 millimeter, legde ze afgelopen zomer een aantal bekende plekken en monumenten vast. Werken, elf in getal, die er momenteel te zien zijn in lijstenmakerij Ka-Art aan de Herenstraat in Rhenen.

De tekeningen zijn als Fine Art Print te koop en dat in een gelimiteerde editie. De pentekeningen zijn ook in een catalogus, dat de vorm van een boekwerk heeft, terechtgekomen. Tekeningen met een verhaal daarbij. Dit boek is ook te koop. Naast voornamelijk abstract/ figuratief werk maakte Margot Kikkert, die in Rotterdam aan de Kunstacademie studeerde, met haar pentekeningen van veel moois dat Rhenen te bieden heeft een uitstap. Een uitstap die haar veel voldoening gaf.

Rijk bedeeld

De Rhenense kunstenares: ''Na dertig jaar hier in deze zo aan natuur, vergezichten en monumenten rijk bedeelde gemeente ben ik als het ware op zwerftocht gegaan. Met het doel uitsluitend buiten te tekenen. Rhenen ligt met haar laatgotische Cunerakerk en toren schilderachtig aan de NederRijn tegen de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug. En dat in het spoor van Rembrandt, een van mijn favoriete schilders wat stijlfiguren betreft, Albert Cuyp, Pieter Saenredam en Jan van Goyen, die hier rond 1650 kwamen tekenen en schilderen. Rhenen heeft zoveel moois en dat wilde ik ook al tekenend vastleggen. Ik heb dan ook met passie en voldoening gedaan.'' De fraaie pentekeningen hangen momenteel bij lijstenmakerij Ka-Art in de Herenstraat. Zowel in de etalage als binnen. De originele pentekeningen zijn niet te koop, maar zijn te bestellen als Fine Art Print. De catalogus met de tekeningen, een speciale uitgave met afbeeldingen op ware grootte, iis ook te koop. De pentekeningen zijn ook als postkaarten verkrijgbaar. Zowel in lijstenmakerij als bij de VVV in Rhenen. De expositie van de pentekeningen is bezichtigen tijdens de openingstijden van de lijstenmakerij. Door opspelend zwerversbloed trok ze door de fraaie en het, zoals ze zelf zegt troostrijke Rhenen. De gemeente waar ze, zo maakt ze duidelijk, altijd blijft wonen. Als schipperskind van een binnenvaartschipper, stapte ze tot haar dertiende jaar van wal op wal. ''Mijn grootouders waren turfschippers. Een van de grootouders was ook kunstzinnig aangelegd. Wellicht heb ik daar genen van.''

Meer berichten