Sportcentrum 't Gastland in Rhenen wordt geëxploiteerd door Optisport, die onlangs de zwembadtarieven drastisch verhoogde, dit tot groot ongenoegen van een groep abonnementhouders. (foto Max Timons)
Sportcentrum 't Gastland in Rhenen wordt geëxploiteerd door Optisport, die onlangs de zwembadtarieven drastisch verhoogde, dit tot groot ongenoegen van een groep abonnementhouders. (foto Max Timons) (Foto: Max Timons)

Zwemtarief 't Gastland fors omhoog

Rhenen - Ineke Veenhuizen (74) is boos op zwembad 't Gastland en ook een beetje op de gemeente. De zwemtarieven van het bad zijn voor haar een kleine 400 procent verhoogd. Waar zij vorig jaar nog 58,60 euro betaalde voor een halfjaar-abonnement, moet zij nu een 25 badenkaart nemen. "Ik zwem drie keer per week een half uurtje 's ochtends vroeg. Dat gaat me dan een dikke 230 euro kosten, dus ongeveer vier keer de prijs, die ik nu betaal".

Stoppen

Optisport, de organisatie, die de sporthal en ook het zwembad exploiteert, heeft besloten om per 1 januari te stoppen met de abonnementen en verkopen uitsluitend nog enkele en meer-baden kaartjes. Veenhuizen kreeg het vorige week te horen, toen anderen hun abonnement wilden verlengen en dat niet meer mogelijk bleek. Voor de regelmatige zwemmer is dan het goedkoopste tarief 75 euro voor een 25 badenkaart. Dat komt bij drie keer zwemmen per week neer op ongeveer 235 euro per half jaar. Dat bedrag kan Veenhuizen niet opbrengen. "En met mij vele anderen. Er zijn ook mensen, die vijf keer per week 10 minuten zwemmen en die moeten dus nog veel meer betalen".

Op de werkdagen tussen zeven en negen uur zwemmen de 'Vroege Vogels' hun baantjes in het zwembad 't Gastland. Het zijn veelal 65-plussers met een abonnement. Het gezondheidsaspect, veel bewegen en weinig belasting, is voor hen een reden hun baantjes te trekken. De vervanging van het goedkopere abonnement door een veel duurdere badenkaart treft vooral hen.

Gemeente

Veenhuizen heeft de gemeente gevraagd naar een standpunt en hulp in deze kwestie. "Want men wil ons zo lang mogelijk zelfstandig laten zijn. Dat is mooi. Rhenen zegt daar graag in te faciliteren, maar daar past deze tariefsverhoging absoluut niet in".

De gemeente, eigenaar van de accommodatie, heeft de exploitatie van sporthal, zwembad en bowlingbaan in handen gegeven van Optisport. Verantwoordelijk wethouder Simone Veldboer was niet op de hoogte van de verhoging en laat nu onderzoeken hoe de gang van zaken is geweest rond deze actie. "Ik toets in ieder geval de exploitatie-overeenkomst met Optisport op aanpassingen van tarieven om vast te stellen welke afspraken daarover zijn gemaakt".

Zij wil de exploitant daarnaast wijzen op het feit dat een dergelijke verhoging maatschappelijk niet verantwoord is, al is zij van mening dat het oude abonnement van 58,60 euro voor 65-plussers een 'goedkoop' abonnement is.

Veenhuizen wil graag weten welke stappen de gemeente Rhenen nu onderneemt en of er van gemeentewege een aanvullende bijdrage kan worden verwacht voor deze enorme kostenverhoging. Veldboer wil eerst het onderzoek en het resultaat van haar contacten met Optisport afwachten.

Optisport

Maarten Frazer, regiomanager van Optisport, geeft in een reactie aan, dat de tarieven voor de abonnementen op dit moment te laag liggen. "Bij volledig gebruik van een abonnement betaalt de klant ongeveer 60 cent per keer en dat is bij lange na niet kostendekkend". Hij heeft wel begrip voor de reacties van abonnementhouders over de verhoging en hij gaat graag met hen in gesprek voor een mogelijke oplossing. "Er hebben mij meerdere berichten van abonnementhouders bereikt en ook met mevrouw Veenhuizen wil ik aan tafel om tot een goede oplossing te komen".

Optisport is exploitant van 350 accommodaties verspreid door Nederland en België. Optisport is marktleider en specialist op het gebied van exploitatie en beheer van publieke voorzieningen als zwembaden, schaatsbanen, sporthallen en multifunctionele sport- en welzijnscentra, maar ook van private voorzieningen als fitnesscentra en indoor speelparadijzen.

Meer berichten