Burgemeester Jan Kottenberg hield een verbindende toespraak. (Foto's: Jan Woldberg)
Burgemeester Jan Kottenberg hield een verbindende toespraak. (Foto's: Jan Woldberg) (Foto: Jan Woldberg)

'Niet zij maar wij samen'

Opheusden - Woensdag 3 januari was in de gemeente Neder-Betuwe de traditionele nieuwjaarsreceptie. Het publiek was weer massaal toegestroomd om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Een bonte groep van ondernemers, politici en geïnteresseerde burgers. Voor burgemeester Jan Kottelenberg de eerste keer in de gemeente. Hij wenste de aanwezigen op zijn Achterhoeks veel heil en zegen. Vervolgens passeerde het afgelopen jaar de revue.

 "2017 was een mooi jaar maar 2018 belooft economisch zeker zo'n mooi jaar te worden. En met de verkiezingen voor gemeenteraad op 21 maart vraagt ik de toekomstige raad om met een gezamenlijk plan voor de toekomst te komen zonder verrast te worden door de waan van de dag ".

Meer betrekken

Hij hield de aanwezigen nog meer voor: "We moeten de kiezer nog meer betrekken bij ons bestuur. Democratie heeft betrokken burgers nodig en geen boze twitteraars. Jullie kiezen straks een gemeentebestuur dat herkenbaar en aanspreekbaar is voor alle inwoners, ook wanneer moeilijke keuzes gemaakt moeten worden".

Kottelenberg loopt sinds april rond in de gemeente en doet dat met veel plezier. "Dit is een bijzondere gemeente, 'en dat is het", om met Dik Trom te spreken, en ook een prachtgemeente." Hij heeft veel inwoners gesproken en is verrast door het enthousiasme waarmee men vertelt over bedrijf, vereniging, organisatie, kerk of privé. Hij voelt zich met zijn vrouw Marijke welkom en steeds meer onderdeel van deze samenleving. "Anoniem zijn we zeker niet meer, maar dat hadden wij ook niet verwacht."

24000 inwoners

Vervolgens stond hij stil bij de aantrekkende economie en een bevolking die richting de magische grens van 24.000 inwoners gaat. "Er zijn dit jaar weer 100 woningen bijgebouwd en er is weinig werkloosheid. Voor de bedrijven is het lastig om aan geschikt personeel te komen. De verwachting is dat structureel werknemers uit Oost Europa moeten worden gehaald. Een fatsoenlijke huisvesting van deze werknemers is een zorg die met betrokken ondernemers moet worden aangepakt."

Menselijk contact

"De gemeente lijkt financieel op orde maar de andere kant van de medaille is dat er burgers zijn die het gevoel hebben dat al het goede nieuws niet voor hen geldt." Volgens Kottelenberg moet er nog meer dan voorheen geluisterd worden naar wat deze inwoners bezig houdt. Het is hem opgevallen dat het menselijk contact, het in de ogen kijken, en écht luisteren, wordt gemist.

"Dat is wat we in onze gemeente niet willen. Wij moeten initiatieven serieus nemen en de burger vroegtijdig mee nemen in de plannen. Ik ben gecharmeerd van de betrokkenheid bij zorg, groen, sport, cultuur en onderwijs, maar ook verkeer en veiligheid. Ik ben met de politie op stap geweest. Heb politie en brandweer zien opereren, en heb groot respect voor hun inzet. Het is gelukt om van oud en nieuw een feest te maken zonder teveel incidenten."

'Geen refo's en die rooien'

"Augustinus zei: " Wij zijn de tijd, zoals wij zijn, zo is de tijd." , wij maken onze samenleving zelf en daarbij heeft ieder zijn verantwoordelijkheid. Niet zij van de gemeente, niet die refo's, niet die rooien.

Nee, u en ik zijn elke dag ook verantwoordelijk voor de mensen om ons heen. Vlucht niet in sociale media, in vrienden maken op Facebook. ' De goede buur is altijd beter dan de verre vriend. Niet wij tegenover elkaar maar wij samen, hoe verschillend we ook zijn. Wij zijn samen verantwoordelijk voor deze prachtige gemeente ".

Circus

Dat er verschillen zijn werd duidelijk tijdens het intermezzo waar Kottenberg twee acts uit Opheusden aankondigde: Daniel Doornkamp het grootste CircusTalent van Nederland en nog wel uit Opheusden begeleid door de Malletband van Kunst en Vriendschap ook al weer uit Opheusden. Mallet staat voor een slagwerkgroep met marimba's, xylofoons, bells/lyra's en ongestemd slagwerk.

Betuwenaren zijn eigenzinnig, koesteren sympathie voor de Pietje Bell's van deze wereld. Die strijdbaarheid ziet Kottelenberg terug in Neder- Betuwe.

"Hoezo mag iets niet? We bepalen toch zeker zelf wel wat, waar en hoe we iets wel of niet doen. Daar hebben we die gemeente niet bij nodig. Verzet u tegen de gevestigde macht.

Revolte in het dorp. En zo gebeuren er dingen, de gemeente uitdagend door het tóch te doen. Met alle gevolgen van dien. En dan roepend: de gemeente is ouderwets of: de gemeente is ondernemer - onvriendelijk.

Op zich kan hij een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid wel waarderen. Maar het wordt wel chaotisch als alle inwoners zelf gaan bepalen aan welke regels ze zich gaan houden en welke niet,'' aldus Kottelenberg.

WhatsApp

Dit gaat ook op voor de zogenaamde WhatsApp groepen. Onlangs werden door deze groep twee jongeren in de kraag gepakt die met vernielingen bezig waren bij het station in Opheusden. Politieteamchef Robert Doornbusch laat weten: "Zo lang het binnen de wettelijke kaders gebeurt, is dat prima. In Opheusden proef ik ook een grote georganiseerdheid,waarbij de grenzen worden opgezocht." Onlangs werden namelijk twee personen onschuldig aangehouden en dat is volgens Doornbusch de keerzijde van de medaille.

Meer berichten