Foto: Jan Woldberg

Zwols Molukse Rock in Opheusden

Column door Jan Woldberg

Oude verhalen roepen veel herinneringen op. Over vuurwerk in Opheusden, mijn vorige column, heb ik veel reacties gehad.

Ik zal met enige regelmaat dan ook iets vertellen over recente voorvallen die ik heb meegemaakt. Deze week gaat het over de Molukse rock die mij aan vroeger deed terugdenken.

Hoewel ik mij volkomen thuis voel in Opheusden blijf ik toch een buitenstaander die er met verwondering naar kijkt. In 1976 werd ik jongerenwerker in de Snellenburg in Opheusden. Daarvoor was ik dat in Zwolle en het was een behoorlijke cultuuromslag toen ik hier kwam wonen.

In de oude Snellenburg draaiden de jongeren onder de vleugels van jeugdleider Karel Engelen plaatjes van de Creedence Clearwater Revival op een dual pick-up en boxen van inferieure kwaliteit. Tot ik op mijn eerste Koninginnedag in Opheusden vanuit mijn tuin de bekende klanken van Scope hoorde.

Op het plein van de Jan Ligthartschool speelde de Molukse Sky Larc band de vertrouwde muziek van mijn oude bandleden van Scope uit Zwolle. Ik rende naar het schoolplein en was weer even thuis door de geweldige uitvoering van deze fantastische band. De Sky Larc band bestond uit Evert Kiriwenno (drums), Paulus Kiriwenno (bas) en Obit Hitijahubessy (gitaar en zang). Door dit optreden was ik ervan overtuigd dat live rock muziek in Opheusden ook mogelijk moest zijn.

In de oude Snellenburg kwamen al snel diskjockeys zoals, Hans en Peter Wevers, die de betere rock introduceerden. Daar zat echter niet iedereen op te wachten.

De Refo-jongeren die thuis geen tv hadden, waren stipt om 20.00 uur present om met een zak chips en cola af te zakken naar de tv-kamer, en daar strak voor de buis te blijven zitten tot het licht weer uit of, zo u wilt, aan ging.

Aan hen was rockmuziek in de grote zaal nog niet besteed. Een paar jaar later verhuisden we naar de nieuwe Snellenburg . Hier lagen mogelijkheden om de Opheusdense rock op de kaart te zetten.

De opening van de nieuwe Snellenburg werd in een overvolle Snellenburg op Koninginnedag gedaan door Disco Switch van DJ Johnny Dekker en Theo van Dijk. Deze disco avonden werden een begrip in de hele regio en al snel zouden er live popconcerten komen.

Reacties op deze column kunnen naar:

woldbergjan024@gmail.com

Meer berichten