Raadsleden college en ambtenaren omarmen klimaat (Foto: Jan Woldberg)
Raadsleden college en ambtenaren omarmen klimaat (Foto: Jan Woldberg) (Foto: Jan Woldberg)

Raad Neder-Betuwe op zoek naar duurzaamheid

Opheusden - Het Duitse plaatsje Saerbeck met ongeveer 7200 inwoners is het lichtend voorbeeld hoe een kleine gemeenschap energieneutraal kan worden. Saerbeck wekt naar schatting 3,5 keer zoveel energie op als het verbruikt. Voor Neder-Betuwe, dat nog volop aan het nadenkt over duurzaam beleid, een lichtend voorbeeld.

Daarom stapten het college, raadsleden, ambtenaren en de mannen van NBC Rivierenstroom, 22 januari voor dag en dauw in de bus richting Duitsland, om te zien hoe de Duitse gemeente met biogas, zonne - en windenergie energieneutraal is geworden. Wethouder Herman Gerritsen gaf tijdens de heenreis alvast een inkijkje in het thema duurzame energie en de ambitieuze plannen van de gemeente.

Claus de perfecte gastheer

Rond 9.00 uur werden zij in de Heizzentrale Saerbeck welkom geheten door Claus Russel-Wells. Hij is een deskundig en bevlogen woordvoerder die belangstellenden uit de hele wereld enthousiast maakt voor dit unieke project. Iedereen hing aan zijn lippen. Na een lunch met de onvermijdelijke Kartoffelsalat, volgde een rondleiding door het dorp waar met rode markeringspunten het energieverbruik wordt aangegeven. Daarna weer in de bus, en op naar een voormalig NATO munitiecomplex. Saerbeck heeft dit complex met bunkers kunnen kopen voor 1 miljoen euro. Op de bunkers zijn zonnepanelen aangebracht en er is een biocentrale actief.

Potje met vet

Een woordvoerder vertelt verder: ''Om 14.00 uur vertrokken we richting Opheusden, en waar normaal de bekende liedjes zoals het potje met vet worden gezongen, werden wij door de beleidsmedewerkers getrakteerd op een voorproefje van de klimaatnota en filmpjes van de evacuatie in 1995.''

Klimaatnota

Er liggen diverse initiatieven van particulieren op de plank. De kaders staan in de nieuwe Klimaatnota. Het college wil windturbines en zonneweides. Wethouder Gerritsen: "In 2020 willen we minimaal de helft van de stroom lokaal en duurzaam opwekken. Wij gaan voor een windmolenpark rond Dodewaard- Zetten, wat wij samen met Overbetuwe kunnen ontwikkelen. Voorwaarde is om inwoners enthousiast te maken en mee te krijgen. Helaas loopt het bedrijfsleven nog niet echt warm voor alternatieve energie. Hier is nog een wereld te winnen." In 2050 moet Neder- Betuwe een energieneutrale gemeente zijn. Op 8 februari besluit de raad over de klimaatnota.

Meer berichten