Foto: de Bibliotheek Z-O-U-T

Shortlist Z-O-U-T schrijver bekend

REGIO - Donderdag 8 februari is de shortlist van de Verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend gemaakt. De shortlist van deze 6e editie is een verrassende keuze die de diversiteit weergeeft van het totaal van aangemelde boeken. De jury zal op donderdag 22 maart tijdens het Boek&Bal in het Cultuurhuis in Doorn de winnaar bekend. De genomineerden:  Greet Beukenkamp (Amerongen) schreef Mijn onvergetelijke ontvoerder; Maarten van Bommel (Driebergen) Reis door de Sahara; Jan Mulder uit Maarn Major Taylor raast door Nederland; Harry Stegeman uit Wijk bij Duurstede Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede en Annet Werkhoven uit Driebergen Aan de Stichtse Lustwarande : bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s – deel 1 en 2.

De verkiezing ‘Z-O-U-T schrijver van het jaar’ is in januari voor de zesde keer van start gegaan en leverde een longlist op van bekende, maar ook een groot aantal onbekende namen die hun debuut maakten.

Divers

Schrijvers uit de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich tot 26 januari. aanmelden om mee te dingen naar de titel Z-O-U-T schrijver van het jaar. Het boek wat schrijvers konden aanmelden moest gepubliceerd zijn in 2017.
De longlist is zeer divers en bevat zowel fictie als non-fictie, maar ook een aantal jeugdboeken. Meer informatie over de boeken op de longlist én de shortlist is na te lezen op www.zoutschrijver.nl

De jury is erg blij met het vele schrijftalent in de regio. Volgens de jury hebben velen zich ingeschreven; maar naast deze longlist zijn er zeker nog zo’n 10 tot 20 boeken uitgekomen in onze regio. Er zitten altijd weer bijzondere boeken bij. Soms voor een groot publiek, maar soms ook zo bijzonder dat het maar een beperkt publiek zal bereiken. We willen daarom dit jaar ook een aantal boeken een speciale eervolle vermelding geven omdat ze zo bijzonder zijn. Dit zal allemaal plaatsvinden tijdens het Boek&Bal op donderdag 22 maart in Cultuurhuis in Doorn. Over de rode loper naar hét Boekenfeest van het jaar!

De jury bestaat dit jaar uit:

- Hans Nijhof, wethouder cultuur Utrechtse Heuvelrug (juryvoorzitter)

- Gera Pronk

Driebergen

, informaticus
- Huub de Graaff

Maarn

, jurist, veellezer

- Conny Plomp

Rhenen

, schrijfcoach

- Ali van Vemde

Wijk bij Duurstede

, journalist


Tot 16 maart kan het publiek meestemmen op één van de boeken van de shortlist.

De boeken zijn te koop bij de lokale boekwinkels of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar.

Over de boeken op de shortlist:

Greet Beukenkamp, Mijn onvergetelijke ontvoerder
Thriller over het zogenaamde ‘Stockholmsyndroom’. Daphne, de hoofdpersoon wordt ontvoerd met als reden losgeld. Ze staat doodsangsten uit en is constant op haar hoede. Met de jongste ontvoerder ontstaat een band. Hij maakt contact en doorbreekt haar eenzaamheid. Een verhaal over angst, misdaad en liefde.
Genre: fictie; young adult thriller

Maarten van Bommel, Reis door de Sahara
Een op waarheid gebaseerd verhaal over drie ruziemakende mannen die als volstrekte amateurs en met te weinig geld op zak de meest onherbergzame woestijn van Afrika bereizen. Vanuit het winterse Lunteren vertrekken ze in 1951 in een VW Kever naar het koloniale Algerije, met als einddoel de havenstad Lagos. Het begint als een onschuldig reisverhaal, waarin steden, hotels, landschappen en Arabische folklore aan bod komen. Maar als de mannen een mysterieuze talisman uit het woestijnzand trekken, lijkt dit mystieke object invloed te krijgen op de reis. Vanaf dat moment wijkt de normaliteit voor het bizarre. Ze raken in de greep van wonderlijke gebeurtenissen en staan oog in oog met de dood. De onderlinge spanning loopt uit de hand en een van de mannen wordt zonder een cent op zak in een woestijnstadje achtergelaten en daarmee overgeleverd aan de grillen van het lot.
Genre: fictie

Jan Mulder, Major Taylor raast door Nederland
Verhaal over de eerste zwarte wielrenner Marshall Walter Taylor. Hij was de snelste wielrenner ter wereld. Hij was Amerikaan en zwart en werd ‘de vliegende neger’ genoemd. Hij vloog op zijn fiets door Amerika en door Nederland, waar hij in 1902 duelleerde met de beste vaderlandse wielrenners.
Genre: non-fictie ; wielrennen; geschiedenis

Harry Stegeman, Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede
Lees- en kijkboek over de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap, van Veluwezoom, Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug tot Kromme Rijngebied en Betuwe.

Het rivierenland bepaalt bij uitstek het gezicht van ons land. De kalm stromende rivier, de slingerende dijken. De intimiteit van de dorpjes achter de dijk, de kerktorens in de verte. De uiterwaarden, de steenfabrieken, de oude veerhuizen. ­
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis

Annet Werkhoven, Aan de Stichtse Lustwarande : bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s – deel 1 en 2
De eerste twee delen van de 3 delige serie

deel 3 is nog niet verschenen

waarin zoveel mogelijk bekende en onbekende landgoederen, buitens en villa’s in de omgeving van de Stichtse Lustwarande beschreven worden. Historica Annet Werkhoven schetst de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners en gebruikers.
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis

Meer berichten