Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Hanneke Baretta-Bekker zet zich als penningmeester in voor onder andere het IVN en het Repair Café. 'Cijfertjes zijn namelijk echt mijn ding.'
Hanneke Baretta-Bekker zet zich als penningmeester in voor onder andere het IVN en het Repair Café. 'Cijfertjes zijn namelijk echt mijn ding.' (Foto: Job Verberne)

'Het is net een puzzeltje uit de krant'

Door Job Verberne

Elst - Hanneke Baretta-Bekker (71) uit Elst heeft door de jaren heen op veel plekken vrijwilligerswerk gedaan. Bij alle organisaties had ze een duidelijke rol. Ze is namelijk goed met cijfers en handig met Excel, dus het penningmeesterschap was echt voor haar weggelegd.

'Van 1991 tot 1999 werkten en woonden mijn man en ik in Denemarken. Toen we terug kwamen verhuisden we naar Wassenaar.

Daar werkten we voor Rijkswaterstaat als biologen. In 2010 nam ik ontslag en ging ik zelfstandig verder. Ik deed veel onderzoek naar de meststoffen nitraat en fosfaat in zoet en zout water.

Zo schreef ik bijvoorbeeld, van bestaande metingen, een rapport over de hoeveelheid fosfaat in de Rijn. Ook moest er uitgezocht worden hoeveel fosfaat er van waterschappen uiteindelijk in de zee terecht komt. Ik vond dit enorm interessant werk.'

Vertalen

'In mijn voormalig werk zaten wel enigszins aspecten van mijn vrijwilligerswerk als penningmeester. Zo heb ik in de 80-er jaren op freelancebasis bij een Noors computerbedrijf gewerkt. Hier vertaalde ik Noorse en Engelse teksten naar het Nederlands. Dat was grappig werk, aangezien je hier goed over de vertaling moest nadenken. Ging je bijvoorbeeld het woordje delete vertalen met verwijderen of wissen.

Later ben ik ook nog in het maken van wiskundige ecosysteem modellen terecht gekomen.'

Repair Café

Toen Baretta-Bekker naar Elst verhuisde en met pensioen ging vond ze dat het tijd was om zich meer als vrijwilliger in te zetten. 'Via een vriendin waarmee ik ging wandelen maakte ik kennis met het Repair Café.

Dit is een mooi initiatief waar mensen kapotte spullen kunnen laten maken. Dit kan variëren van een stoel die gelijmd moet worden tot een trui die hersteld moet worden. Het werk als penningmeester is daar niet zo belastend. Het is namelijk geen grote organisatie waarvoor je balansen en winst en verliesrekeningen moet maken.' Waar wel veel werk moet worden verricht als penningmeester is het IVN. Hier is Baretta-Bekker bij toeval ingerold. 'Mijn man was al werkzaam bij het IVN.

Elk jaar wordt er een gezellige avond georganiseerd voor de vrijwilligers en hun partners. Hier raakte ik in gesprek met een bestuurslid. Ik vertelde over mijn werk en uiteindelijk vroeg zij of ik penningmeester wilde worden. Direct zei ik ja. Het werk is erg leuk om te doen. Het is net een puzzeltje in de krant. Alleen het verschil is dat je die weg kan leggen als je er niet uit komt.

Een balans moet daarentegen altijd kloppen.'

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox