Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Archeoloog Robert van Heeringen onderzoekt de Generaalsput op de hoek van de Muntstraat en de Herenstraat. Die was dus maar één dag te zien. In het nieuwe nummer wordt uitgebreid verslag gedaan.(Foto uit Oud Rhenen)
Archeoloog Robert van Heeringen onderzoekt de Generaalsput op de hoek van de Muntstraat en de Herenstraat. Die was dus maar één dag te zien. In het nieuwe nummer wordt uitgebreid verslag gedaan.(Foto uit Oud Rhenen)

Huis-aan-huisnummer Oud Rhenen

RHENEN - Rhenen en omstreken is een nieuw tijdschrift rijker. Oud Rhenen, het blad van de historische vereniging, was alleen voor leden. Het vernieuwde tijdschrift is veel breder van opzet en ligt vanaf deze jaargang in de kiosk. Als magazine belicht het met veel beeldmateriaal de complete cultuurhistorie van Rhenen, Achterberg en Elst.

Op vrijdag 9 maart zal burgemeester Hans van der Pas uit handen van Willem van Ommeren, voorzitter van de historische vereniging, het eerste exemplaar van het vernieuwde tijdschrift in ontvangst nemen. In de dagen daarna wordt in heel de gemeente huis aan huis dit eerste nummer als proefexemplaar gratis bezorgd.
Anne Uiterwijk, bestuurslid PR en Communicatie, rekent op veel nieuwe leden. "Met meer artikelen, kortere bijdragen en een uitvoering in kleur wordt het voor meer mensen aantrekkelijk kennis te nemen van de rijke en gevarieerde cultuurgeschiedenis van de eigen woonplaats.''

Variatie

''We willen allemaal dat we zuinig zijn op de variatie en rijkdom van de eigen leefomgeving. In Oud Rhenen kun je hierover lezen en word je de kennis over de cultuurhistorie van onze gemeente aangereikt". Op dit moment staat vier pallets met proefnummers gereed om alle Rhenense adressen te voorzien.
Het aantal leden van Oud Rhenen is nu ongeveer 550. Gerekend wordt op enkele honderden nieuwe leden. Het idee is om het vernieuwde blad (bestaand sinds 1981 met als thema de reactivering van de spoorlijn) met een grotere groep medewerkers te gaan maken. Het blad is een modern magazine geworden waarin zowel historische artikelen als meer journalistieke achtergrondverhalen, fotoreportages en cultuurhistorisch nieuws een plaats krijgen.

Nieuwe medewerkers

Naast de bestaande auteurs krijgen ook nieuwe medewerkers gelegenheid in het blad te publiceren. Redactielid Jan Maarten Doorman geeft aan dat dit al is gelukt voor het eerste nummer. "Met tien artikelen en een aantal rubrieken is het blad veel gevarieerder geworden. Dit betekent ook dat we met een veel grotere groep medewerkers aan het tijdschrift hebben gewerkt. Als het aan de redactie ligt willen we nog meer auteurs interesseren om te schrijven. Ook al zijn sommigen onder hen minder ervaren, met de juiste ondersteuning kan iedereen uitgroeien tot volwaardig auteur". Na de presentatie aanstaande vrijdag zal het blad in Rhenen, Achterberg en Elst gratis worden verspreid. "Een hele operatie", aldus redactielid Toine Maas. "Met meer dan zesduizend voordeuren lukt het niet om in één weekend iedereen te voorzien. We verwachten met een week of twee iedereen een exemplaar te bezorgen. Ook zorgen we dat op een aantal openbare plekken displays staan waar iedereen een gratis exemplaar kan meenemen. De leden van de historische vereniging krijgen daarnaast ook nog hun eigen exemplaar. Als ze hun proefnummer dan cadeau doen aan een kennis of familielid buiten Rhenen krijgen we ook daar nieuwe abonnees, is onze hoop".

Onderwerpen

Een scala aan onderwerpen wordt gepresenteerd in het nieuwe blad. De duizendjarige linde in Achterberg blijkt ongeveer 360 jaar oud te zijn. Daarnaast een primeur met de presentatie van een aantal nieuwe foto's vlak voor de meidagen 1940 genomen door militairen in Achterberg. In Elst hebben twee Zaanse kunstenaars tachtig jaar geleden vele dorps- en riviergezichten getekend die nu gepresenteerd worden.

In oktober van het vorig jaar was bij de herinrichting van het centrum van Rhenen heel even een waterput zichtbaar op de hoek van de Muntstraat en de Herenstraat. In Oud Rhenen wordt verslag gedaan van het archeologisch onderzoek dat toen plaatsvond. De stenen put die dezelfde middag weer werd afgedekt, blijkt omstreeks 1830 nog een keer grondig hersteld te zijn. Na 1840 verdween de put onder het wegdek van de Herenstraat.

Oudrhenen.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox