Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Mevrouw Bor toont de oorkonde van haar vader. (Foto: Marco Diepeveen)
Mevrouw Bor toont de oorkonde van haar vader. (Foto: Marco Diepeveen)

Hulp aan gewonde piloot: 'Vader sprak er nauwelijks over'

OPHEUSDEN/RHENEN – Een echte held? Nee, zo noemde Hendrik Willemsen zich vanwege zijn moedige daad nooit. De Opheusdense fruitteler en verzetsman handelde bijna instinctief, toen hij een zwaargewonde piloot in de oorlog het leven redde. Dochter Daatje Bor-Willemsen blikt terug.

De 82-jarige Rhenense en haar man Bertus (81) reageerden geschrokken en verbaasd op het bericht dat Edward Fulmer (98) op Oudejaarsdag was overleden. Het was deze Amerikaanse oorlogsveteraan die het pad kruiste van vader Hendrik Willemsen.
"Na de oorlog is hij driemaal op bezoek geweest", herinnert mevrouw Bor zich. "Het laatste contact was een brief uit 1999. Omdat we sindsdien niets meer hadden vernomen, gingen we er vanuit dat Fulmer was overleden."

Militaire Willems-Orde

Maandag 18 september 1944, dag twee van operatie Market-Garden. Copiloot Edward Fulmer was op weg met zijn transporttoestel naar de Ginkelse Heide, om daar achttien Britse parachutisten te droppen.
Duitse luchtafweer schoot het toestel in brand. De piloot raakte bewusteloos, waarop Fulmer de C-47 lang genoeg in de lucht wist te houden totdat alle para's tijdig waren gesprongen. Dat leverde hem na de oorlog de Militaire Willems-Orde op.
Waar nu het Agro Business Centre aan de rand van Opheusden ligt, maakte hij een noodlanding. Van de Amerikaanse bemanning sneuvelden de piloot en de radio-operator. Ook kwam een parachutist om het leven. "Wij zaten toen in onze schuilkelder aan de Parallelweg. Vader zag het toestel brandend neerkomen. Ernstig verbrand strompelde Fulmer uit het wrak. Samen met Geurt de Wit hielp vader hem. Een dag werd hij opgevangen in de schuilkelder."

Presidentiële oorkonde

Vervolgens ging de luitenant naar het noodhospitaal in huize De Snellenburg. "Na twee weken werd het te gevaarlijk met de oprukkende Duitsers. De Britten brachten de copiloot met een ambulance in veiligheid." De verzetsgroep Van Zanten wist de parachutisten ongeschonden over de Waal te roeien.
De Amerikaan herstelde later. De heer Bor: "Bijna had ik mijn vrouw niet gekend, want Fulmer wilde emigratie voor de familie Willemsen naar de Verenigde Staten regelen. Mijn schoonmoeder stak daar een stokje voor."
Twee keer organiseerde Fulmer een goedereninzameling voor het zwaar getroffen Opheusden. De families Willemsen en De Wit ontvingen een presidentiële oorkonde.
"Mijn vader sprak nauwelijks over zijn daden. Hij was trots op dit huldeblijk, maar liep er niet mee te koop."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox