Burgemeester Pieter Verhoeve (l) en oud burgemeester Rudi Boekhoven gaan de formatie leiden voor een coalitie in Rhenen
Burgemeester Pieter Verhoeve (l) en oud burgemeester Rudi Boekhoven gaan de formatie leiden voor een coalitie in Rhenen

VVD buiten de coalitie in Rhenen

Rhenen - De grootste verassing van het informatieproces is dat de VVD buiten de coalitie wordt gehouden in Rhenen. De partij die de grootste winst heeft behaald en na de SGP de grootste partij is in Rhenen zal geen plaatsnemen in het te vormen college van B&W.

Informateur Pieter Verhoeve, burgemeester van Oudewater en nu informateur in Rhenen stelt voor, op basis van inventariserende gesprekken met alle partijen, een coalitie te vormen met SGP, PCR, CU en D66. Hij adviseert om te komen tot een Raadsprogramma, waaraan alle raadsfracties een bijdrage leveren. Het Raadsprogramma is dan de basis voor het te vormen college en het te schrijven Bestuurprogramma. Over het uitsluiten van de VVD in de te vormen coalitie rapporteert Verhoeve: "De gewijzigde geur en kleur van de VVD-campagne, zo is de gedachte, is beloond met een hoger aantal stemmen voor de VVD. Diezelfde geur en kleur, alsmede de opstelling van de geheel vernieuwde fractie, is door andere partijen regelmatig als vervreemdend ervaren". Daarmee duidt hij op de nogal ingrijpende ideeën van de VVD, vooral uitgesproken door lijsttrekker en nu fractievoorzitter Leo Schenk, over het financieel beheer van de gemeente,

"Dualisme dood in Rhenen"

Schenk is uitermate teleurgesteld over dit resultaat: "Er is dus geen dualisme meer mogelijk in deze raad, partijen voelen zich ongemakkelijk met deze vernieuwing en zijn blijkbaar tegen verandering". Ook laakte hij het feit dat daarmee 1.627 VVD-stemmen niet gehoord worden: "iedereen telt mee, behalve de 1.600 van de VVD"
Ook Rhenens Belang, coalitiegenoot in het huidige college is teleurgesteld. "We merkten al vrij snel dat er gesproken moest worden over de levering van wethouders. Dat is niet de goede volgorde, eerst moet over de inhoud worden gesproken, dan volgt een portefeuilleverdeling en daarna worden pas de poppetjes ingevuld" . Bovendien nam zij het de SGP en de informateur kwalijk dat het rapport pas om 16.45 uur beschikbaar kwam en er om 20.00 uur over vergaderd moest worden. Zij is van mening dat een goede voorbereiding meer tijd behoeft. De overige partijen waren tevreden over het resultaat. De SGP, PCR,CU, D66, CDA en PvdA ondersteunen het advies van de informateur Verhoeve.

Formatiefase

De SGP, initiatiefnemer van het coalitieproces, stelt voor informateur Verhoeve te benoemen tot formateur. Hij wordt daarbij gesteund door een tweede formateur Rudi Boekhoven (PvdA), burgemeester in ruste. De formateurs nodigen alle partijen uit voor een eerste openbare raadsvergadering om een aanzet te maken van het te schrijven raadsprogramma. De vergadering is gepland voor a.s. zaterdag, 7 april om 10.00 uur in de raadzaal van het Huis van de Gemeente.

Meer berichten