De bemanning van de Blauwe Bever oefent in de thuishaven in Wageningen de situatie man over boord. Dat gebeurde op een ijskoude zaterdag in maart. (Foto Max Timons)
De bemanning van de Blauwe Bever oefent in de thuishaven in Wageningen de situatie man over boord. Dat gebeurde op een ijskoude zaterdag in maart. (Foto Max Timons) (Foto: Max Timons)

De Blauwe Bever gaat weer op safari

Rhenen -De winter is voorbij, de schaatsen zitten weer in het vet, de zon schijnt langer en intenser. Kortom, het is weer tijd voor leuke en misschien ook wel leerzame uitjes. Het safarischip de Blauwe Bever biedt daarvoor mogelijkheden en heeft zijn eerste vaartocht dit seizoen inmiddels achter de rug.

Op Eerste Paasdag werden eieren gezocht met het schip. De Blauwe Bever voer van Wageningen naar het natuurgebied De Blauwe Kamer bij Rhenen, waar eieren waren verstopt. Een groot succes, een volle boot met kinderen, vaders, moeder, opa's en oma's en natuurlijk de Paashaas. Een mooie belevenis, waar iedereen, passagiers en bemanning een hoop plezier aan heeft beleefd.

Spic en Span

Na een succesvol eerste seizoen vorig jaar, waarbij de Blauwe Bever wordt geëxploiteerd door vrijwilligers, gebundeld in de Stichting Rijnoevervaarten, werd afgelopen winterperiode ook het onderhoud in eigen beheer gedaan. Vrijwilligerscoördinator Evert van der Stroom kon beschikken over een groep handige klusjesmannen en vrouwen, die het schip onderhanden namen. Kleine reparaties in de motorkamer werden onder leiding van oud-schippers verricht, maar ook werd er geboend, gewassen, geschuurd, geschilderd, nog een keer geschuurd en weer geschilderd om De Blauwe Bever er weer spic en span uit te laten zien voor het komende seizoen. Hier geldt vooral het adagio: 'Vele (vrijwilligers-)handen maken licht werk'.

Training

En daar blijft het niet bij. Van der Stroom daarover: "Er moet ook getraind worden, zo hebben onze schippers en matrozen allemaal een training Eerste Hulp Verlening gevolgd om kleine ongelukken aan boord te kunnen verhelpen. Maar er is ook een calamiteitentraining gegeven, waarbij onderwerpen als brandpreventie / bestrijding en man-over-boord werd onderwezen en in de praktijk is geoefend. "Ook een vrijwilligersorganisatie, die evenementen op het water organiseert, dient aan dezelfde veiligheidseisen als professionele aanbieders te voldoen".

IJskoud

Zo moest op 17 maart, een ijskoude zaterdag met een gevoelstemperatuur van zo'n -10 graden, een vrijwilliger het water in om als drenkeling gered te worden bij de oefening man-over-boord. Gelukkig wel in een geïsoleerd pak. Stapsgewijs werd de procedure in de praktijk geoefend, waarmee uiteindelijk de drenkeling op het droge werd gebracht en klaar was voor transport naar het ziekenhuis. Van der Stroom is tevreden: "ook deze zomer kunnen we met een gerust hart onze mooie tochten varen over de, Neder-Rijn en Lek varen tussen Everdingen en Arnhem. Iedereen is geoefend en het schip ziet er weer prima uit".
Er wordt flink gevaren vanaf april tot eind september. In de planning zijn ruim dertig rivieroevertochten en evenzoveel themavaarten opgenomen, waarvoor gereserveerd kan worden; het schip kan ook gehuurd worden. Meer informatie over de diverse tochten:

www.deblauwebever.nl/reserveren

Meer berichten