Rita ter Velde gaat dagelijks gewapend met camera in Rhenen op pad om mooie en nostalgische foto's te schieten. Veel van die foto's zijn te zien op facebook Rhenen.Nu (Foto: Henk Jansen)
Rita ter Velde gaat dagelijks gewapend met camera in Rhenen op pad om mooie en nostalgische foto's te schieten. Veel van die foto's zijn te zien op facebook Rhenen.Nu (Foto: Henk Jansen) (Foto: Henk Jansen)

Rita ter Velde uit Rhenen: 'Ik maak mensen blij met een foto'

Rhenen - Geen dag gaat voorbij dat Rita (Maria) ter Velde (60) niet haar fotocamera voor de dag haalt en op haar snorfiets stapt om in de gemeente Rhenen foto's te maken. Haar lens te richten op mensen, de fauna en de flora. Wat de fauna, het dierenrijk, betreft, weet ze de meest mooie foto's te schieten. Foto's, die ze in tal van dierentuinen maakt en die wereldwijd bewonderd worden.

Een jaar geleden begon Rita ter Velde met fotograferen. ''Een burn- out was daar aan voorafgegaan. In die fase verkerend kwam ik helemaal tot niets. Begon met kleine dingen te schilderen en begon met een mobiel wat foto's te maken. Hans, mijn man, loodste me mee naar de MediaMarkt en werd ik een fotocamera rijker'', zegt Rita.

Perfectionist

Wat te doen met een camera in de hand van iemand die streeft naar perfectionisme? Een perfectionist, zo noemt Rita immers zichzelf. ''Met de nodige faalangst in mijn lijf ben ik begonnen. Maar inmiddels ben ik die fase voorbij. De vele goede reacties van over de hele wereld die ik krijg zorgen ervoor dat ik steeds meer vertrouwen krijg en ook nog eens steeds meer leer. Aan Rita legde we in deze rubriek ook een aantal vragen voor.        

Waarin ben jij ouderwets: In het naleven van normen en waarden. Zoals oudere mensen altijd aanspreken met u. Een op tijd de boel schoonmaken.

Wat laat jij je niet afpakken: Mijn gezin en mijn vader. En de avond. Samen me mijn Hans. De avond is voor mij heilig. Lekker rustig en doen waar ik zin in heb.

Waar zie jij geen vooruitgang in: In het samenleven van de mensheid. Er is nog zoveel ellende op de wereld. Of we ooit een mooie wereld krijgen durf ik te betwijfelen.

Wat gratis verstrekken: Het openbaar vervoer. Zoals de bus. En om het plaatselijk te houden, een bezoek aan Ouwehands Dierenpark. Niet gratis, maar wel met een fikse korting voor alle Rhenense ingezetenen.

Waar geen grappen over maken: Over mensen met een beperking. Mensen niet belachelijk maken om hun beperking.

Waar kom jij maar niet aan toe: Aan het schoonmaken van mijn snorfiets. En zo nu en dan blijft de was wat te lang liggen.

De mooiste plek in Rhenen: De Blauwe Kamer. Die ligt dan wel op Wagenings grondgebied, maar hoort mijn inziens net zo goed bij Rhenen. En het punt in het Grebbebos waar je dat mooie uitzicht over de Betuwe hebt.

Wat is geen kunst: Mensen die ongepaste grappen maken over de handicap van anderen.

Een avond stappen met Theo Maassen of Philippe Geubels: Dan graag met Philippe Geubels. Dat wordt een avond lachen.

Wat is jouw lijfspreuk: Genieten van de dag. Als ik op sta dan zeg tot me zelf dat ik er een fijne dag van maak. Dat is ook het devies van mijn man Hans.

Wat is onmogelijk: Het iedereen naar het zin te maken. Toch moeten we er blijvend naar streven.

Voor of tegen de aftapwet: Tegen! Ze hoeven niet alles te weten. Ze weten al zoveel.

Foto's van bekende en onbekende Rhenenaren legt Rita ook graag vast met haar camera. ''Dat is en dankbare groep. De mensen onbevangen benaderen en dan mooie plaatjes schieten. Vooral geen staatsie foto's. De mensen in hun meest natuurlijke houding en omgeving vastleggen. Daar haal ik veel voldoening uit. Ik maak de mensen dan ook graag blij met een foto.

Rita geeft het Estafettestokje met veel plezier door aan Ton Volmer, de man die jarenlang specialiteitenrestaurant De Grebbeberg, dat vroeger ook dienst deed als hotel. runde. Daar veel mooie en vooral boeiende verhalen over kan vertellen. En dat niet alleen. Hij legt ook veel interesse aan de dag voor de Rhenense geschiedenis. Plaatst historische foto's op de verschillende sites.

Meer berichten