Schoolkinderen uit Elst leggen bloemen bij het herdenkingsmonument tijdens de dodenherdenking in Elst.
Schoolkinderen uit Elst leggen bloemen bij het herdenkingsmonument tijdens de dodenherdenking in Elst. (Foto: Huib van den Berg)

Dodenherdenking in Elst voor het eerst om 20.00 uur

Elst (U) - Dit jaar zijn de gesneuvelde militairen en burgers 's tijdens Wereldoorlog II 's avonds om acht uur herdacht in Elst (U). De herdenking vond plaats bij het oorlogsmonument tegenover Het Bestegoed

Dick van Laar van het comité Dodenherdenking Elst licht de verandering van het tijdstip toe. "Tot nu toe kwam de burgemeester op 4 mei rond het middaguur naar Elst om hier bij het monument de slachtoffers van WOII te herdenken. We hoorden de laatste tijd steeds meer kritiek op dat tijdstip. Veel Elstenaren hebben toch behoefte om dat tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur in hun dorp hun oorlogsslachtoffers te herdenken. Dit jaar hebben we besloten daar gehoor aan te geven".

Het was een indrukwekkende plechtigheid, bijgewoond door een groot aantal inwoners van Elst. Schoolkinderen van de Eben Haëzerschool, het Visnet en de Daltonschool droegen door hen zelf gemaakte gedichten over vrijheid en vrede voor. Wethouder Simone Veldboer onthulde de eerste van een drietal te plaatsen plaquettes, waarop de namen van gesneuvelde buitenlandse strijders zijn vermeld. Om exact 20.00 uur blaast Mariska Gijsbertse van Crescendo de taptoe, waarmee twee minuten stilte worden ingeluid. Daarna zingt Peter Kits samen met de aanwezigen het Wilhelmus. Met bloemenleggingen door verschillende organisaties wordt de plechtigheid afgesloten.

Meer berichten