Voormalig wethouder Herman Gerritsen voelde zich thuis in 'het groen'. (foto: gemeente Neder-Betuwe)
Voormalig wethouder Herman Gerritsen voelde zich thuis in 'het groen'. (foto: gemeente Neder-Betuwe) (Foto: Marco Diepeveen)

Oud-wethouder Herman Gerritsen had de wind mee

Door Marco Diepeveen

DODEWAARD – Op het gemeentehuis noemden ze hem wel de 'Hulk', het bekende groene stripfiguur. Omdat Herman Gerritsen tijdens zijn wethouderschap zo gepassioneerd met het thema duurzaamheid en groen bezig was. Eind april nam de 'groene' Dodewaarder afscheid van de gemeentepolitiek.

Zijn wieg stond nog net niet op het gemeentehuis. Bijna vijftig jaar, al vanaf zijn vijftiende, werkte Gerritsen (62) bij de gemeente Overbetuwe (eerst de voormalige gemeente Valburg). "Daar hoop ik binnenkort terug te keren. Niet meer voor vijftig tot zestig uur per week zoals in mijn wethouderstijd, maar het liefste parttime."

Eerste jaar

Zijn ambtelijke ervaring en financiële kennis van de gemeente kwamen hem goed van pas als raadslid en later als wethouder. Net als zijn worteling in de lokale gemeenschap. "Je kent de mentaliteit en de cultuur en beschikt over een groot netwerk. Ik vond het ook nooit vervelend als inwoners mij tijdens privébezigheden aanspraken." Eén periode diende de CDA'er als raadslid in Dodewaard, gevolgd door twee termijnen in Neder-Betuwe. In 2014 de overstap naar het wethouderschap. "Het eerste jaar vond ik het moeilijkste vanwege het inwerken. Van alles ploft op je bord en je moet overal wat vanaf weten. Er lag slechts één overdrachtsdossier. Gelukkig had ik veel te danken aan capabele ambtenaren om mij heen."

Klimaatnota

De financiële crisis woedde ondertussen voort. Maar aan het eind van Gerritsens wethouderschap kreeg hij het economisch tij mee. "De bezuinigingsoperatie was helaas noodzakelijk, maar haalde wel zijn doelen. Inmiddels zijn de gemeentelijke financiën op orde, ontstaat ruimte voor nieuw beleid en gaat zelfs de ozb stapsgewijs naar beneden." Ook het toenemende duurzaamheidsbesef viel in zijn schoot. In 2050 moet Neder-Betuwe een energie-neutrale gemeente zijn. "Duurzaamheid was één van mijn stokpaardjes. Het is overal op van toepassing. Prachtig als ook inwoners en bedrijven daar bij betrokken raken."

Een tweede wethouderstermijn ziet Gerritsen niet zitten. "De CDA-afdeling zag me graag doorgaan. Maar ik wil liever rustig afbouwen richting mijn pensioen. Dat lukt niet als wethouder. Daarvoor moet je je 200 procent inzetten. En halverwege de rit vrijwillig afzwaaien geeft geen pas richting de kiezer. Met een goed geval nam ik afscheid, en zal ik op de achtergrond aanwezig blijven voor het CDA en mijn opvolger."

Meer berichten