Het was een fraai en ingetogen concert. (Foto's: Max Timons)
Het was een fraai en ingetogen concert. (Foto's: Max Timons)

Herdenkingsconcert 'Slag om de Grebbeberg' in de Cunerakerk

Rhenen - Woensdagavond 9 mei vond in Rhenen het tweede herdenkingsconcert 'Slag om de Grebbeberg' plaats. In een bijna volle Cunerakerk bracht de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' een aantrekkelijk muzikaal programma van een hoog artistiek gehalte ten gehore.
De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' (KMKJWF) is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 muzikanten. Het is de oudste kapel van Nederland. De kapel verzorgt onder meer muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij concerten van de KMKJWF staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel en wordt militaire muziek ingezet als communicatiemiddel. Het concert in de Cunerakerk is daar een goed voorbeeld van: heden en verleden worden met elkaar verbonden; opdat wij hetgeen in mei 1940 in Rhenen heeft plaatsgevonden niet vergeten.
Na een voorwoord van burgemeester Hans van der Pas speelde de KMKJWF onder leiding van chef-dirigent Tijmen Botma voor de pauze een aantal stukken van Nederlandse componisten die telkens op aansprekende wijze door orkestlid Bart Schmittmann werden geintroduceerd. Na de pauze stond ook het mooie 'Song of Hope' geschreven voor drie trompetsolisten en blaasorkest op het programma. Acteur, zanger en componist Niels Gooijer sloot het concert af met 'Het Grebbelied' in de originele versie van Willy Derby. Het publiek dat in grotere getale dan vorig jaar aanwezig was heeft genoten van dit gevarieerde herdenkingsconcert.
Hans Brons, voorzitter van de organiserende Stichting Slag om de Grebbeberg: 'Dit tweede herdenkingsconcert aan de vooravond van de tiende mei zien we als het begin van een mooie traditie. We gaan ons best doen om het ook volgend jaar weer mogelijk te maken'.

Meer berichten