Henk van Tuil. (Foto Jan Woldberg)
Henk van Tuil. (Foto Jan Woldberg) (Foto: Jan Woldberg)

Slechte leerling met passie voor kunst exposeert in Opheusden

Ochten - Henk van Tuil uit Ochten was in zijn jonge jaren een rebel. Van Tuil : "Met mijn broer Willie vochten wij heel wat af." Ik was een slechte leerling en zat tijdens de les altijd te tekenen waarbij het overtekenen van Anton Pieck favoriet was.

Dominee van der Vlist opende de godsdienstles altijd met een stichtelijke tekening op het bord." Op een dag was er geen tekening en maakte kleine Henk een spotprent van de dominee . De ondertiteling was: 'Van der Vlist heeft in de broek gepist.' Het was een treffende tekening maar de dominee was minder enthousiast en kleine Henk werd de klas uitgestuurd.

Schilder worden

Van Tuil: "Ik viel op door de tekeningen en mijn vader en meester Quint besloten om mij maar schilder te laten worden." En zo ging Henk naar de Ambachtsschool om het schildersvak te leren. "Mijn tekenleraar merkte mijn talent op en stimuleerde mij om kunstschilder te worden." Maar er moest brood op de plank komen en Henk werd huis -en decoratieschilder en startte een succesvol schildersbedrijf. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en hij begon naast zijn bedrijf in een eigen atelier te schilderen.

"Chagall was mijn favoriet"

Van Tuil: "In eerste instantie maakte ik impressionistische schilderijen, Chagall was mijn favoriet, en mijn schilderijen gingen als warme broodjes over de toonbank. Door de opleiding aan de Parijse tekenschool ben ik impressionistisch gaan schilderen. Na mijn studie kunstgeschiedenis kwam ik steeds meer in de ban van het realistisch schilderen."

Henk is ooit gevraagd om in Zuid-Frankrijk te gaan schilderen maar daar stak het thuisfront een stokje voor.

Henk schildert met een glimlach en zijn realistische schilderijen suggereren dat er iets van gezichtsbedrog in zit. Bijvoorbeeld een doek wat over de rand lijkt te hangen tot je ziet dat de zogenaamd houten lijst ook is geschilderd. Trompe-l'oeil is een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet. Het Franse woord betekend letterlijk; bedrieg het oog, dus gezichtsbedrog.

Vanaf 15 mei exposeert Henk in het gemeentehuis van Opheusden. Na de zomervakantie gaat Van Tuil zijn expertise inzetten voor jonge schilders bij de opleidingsacademie in Arnhem en de restauratieschool in Enschede. Er worden filmpjes gemaakt waarin je kunt zien hoe je een hout- of marmer imitatie kunt schilderen. Met deze filmpjes wil Henk dit oude ambacht levend te houden.

Meer berichten