Jan van Leijen (links) met een voor VVA Achterberg meer dan een bekende pose, de inwoner van Veenendaal heeft weer een sponsor voor de club binnengehaald. (Foto: Henk Jansen)
Jan van Leijen (links) met een voor VVA Achterberg meer dan een bekende pose, de inwoner van Veenendaal heeft weer een sponsor voor de club binnengehaald. (Foto: Henk Jansen) (Foto: Henk Jansen)

Jan van Leijen scoort overal en altijd

Achterberg - Als actief voetballer van het veteranenelftal van VVA Achterberg werd Jan van Leijen (67) in een van de vele seizoenen die hij voor de Meent-club uitkwam als topscorer gehuldigd. Nadat hij de voetbalschoenen in de spreekwoordelijke wilgen had gehangen bleef hij van waarde voor de club. Hij blijft scoren, inmiddels al een fiks aantal seizoenen als de man die sponsors bindt aan de zaterdagvereniging.

Chris, de 5-jarige zoon van Jan van Leijen wilde op voetbal. Hij werd lid van VVA. ''Ik werd vrijwilliger. Alsook mijn vrouw, die in de kantine actief was. Ik nam de sponsoring op me. Trots was ik om het feit dat ik Madern Techniek als hoofdsponsor binnenhengelde. Inmiddels heeft hij weer voor twee jaar bijgetekend. Dat geldt ook voor al die andere sponsors.

Jan van Leijen geeft het estafette stokje graag door aan een vakman pur sang. Zoals hij enthousiast laat weten. Dat is Gerrit van Garderen. De man die aan de Smalle Zijde in Veenendaal zich met veel succes bezig houdt met het bouwen van allerhande carrosserie, het onderhoud van diverse machines en levert vakwerk af als het gaat om allerhande metaalwerkzaamheden.

De eerste club waar Jan van Leijen tegen een bal trapte was als lid van Rhenus. Dat deed de geboren Rhenenaar, die inmiddels al enkele jaren in Veenendaal woonachtig is, als pupillenspeler.
Vervolgens werd hij in '66 lid van Candia. ''Ik weet nog dat ik bij de sportzaak van Sjaak Hoksbergen een Candia embleem moest kopen. Dat naaide mijn moeder dan op het witte shirt.

Na de voetbal deed Jan van Leijen aan motorcross. Als lid van de Veenendaalse motorclub MAC wist hij op zijn Yamaha 125 cc menige onderlinge wedstrijd te winnen. Hij hield er een groot aantal trofeeën aan over. ''De crossbaan van MAC was destijds gelegen aan de Smalle Zijde in Veenendaal. Ik heb de motorsport vier jaar lang beoefend. Ook Dave Strijbosch en Gerard Rond draaiden op dit circuit vaak de gaskraan open'', aldus Jan.

Wat is een bedenksel: Er worden zoveel dingen bedacht wat achteraf een bedenksel blijkt te zijn. Daar houd ik me van afzijdig. Als ik afspraken maak, dan kom ik die ook na.

Wat is tragisch: Het feit dat mijn vrouw toen ik net gepensioneerd was een herseninfarct kreeg. Ze is daar gelukkig voor een groot deel van hersteld.

Het mooiste voetbalshirt: Dat van Feijenoord. Ik heb 20 jaar een seizoenskaart gehad. Ging er met vrouw, kinderen en kleinkinderen naar toe.

Wie gun jij een moment van roem: Anne van der voort. Een vriend.
Die ook een herseninfarct heeft gehad. De man die ik elke week tref op het sportpark bij VVA.

Waar kun jij niet van afblijven: Niet van afblijven is niet het juiste woord, maar ik mag graag een borreltje en een biertje drinken, maar wel op zijn tijd.

Op welk antwoord wacht jij: Eigenlijk op geen enkel antwoord. Wat voor mij en mijn gezin belangrijk is kom ik altijd te weten.

Wat te doen met de grazers in de Oostvaardersplassen: Niet afmaken. Dat er een teveel aan is is te wijten aan het feit dat de dieren geen kant op kunnen.

De mooiste plek in Rhenen: Dat was 'dalletje', waar je 's winters met de slee met een grote vaart naar beneden gleed.

Een avond stappen met Youp van 't Hek of Hans Kraay jr: Kraay jr. Die ken ik persoonlijk.

Je favoriete gezegde: Een favoriet gezegde of lijfspreuk heb ik niet.

Waar verspil geen energie aan: Aan nutteloze dingen. Ik wil dingen doen waar ik een goed gevoel van krijg.

Het mooiste Nederlandse lied: Ik houd van Hollandse meezingers.
Maar ook van andere nummers. Zoals 'Radar Love' van Golden Earring.

Meer berichten