Het uitzicht bij de Koningstafel over rivierenland.
Het uitzicht bij de Koningstafel over rivierenland. (Foto: Pieter de Vries)

Cultuurhistorische excursie Grebbeberg

Naar welk vorstenhuis verwijst ‘De Koningstafel’ in Rhenen? Naar de Oranjes? Of de keurvorst van de Palts? Of verwijst de Koningstafel naar de Friese warlords Aldgisl en Redbad?

Rhenen - Donderdagavond 5 juli geeft gids Frank Ganzevles een antwoord, op een cultuurhistorische excursie over de Grebbeberg.
Misschien keurt hij alle drie antwoorden goed. Want deze steile heuvel biedt al eeuwenlang een koninklijke blik over rivierenland. Dat was 1300 jaar geleden al zo. Toen kon je vanaf het oeroude aarden fort, dat er nog steeds ligt, van verre zien welke koopvaarders over de Rijn naderden.

Dankzij dit zelfde uitzicht kon je in de 17e eeuw tijdig de naderende schepen herkennen van koningen en diplomaten. Hoge gasten uit het Rooms-Duitse Rijk, die op weg waren naar de Staten Generaal in Den Haag. Maar voor ze daar aankwamen wachtte in Rhenen een uitnodiging van een verjaagde protestante keurvorst uit Heidelberg en diens echtgenote, de lievelingsdochter van de koning van Engeland. Zij ontvingen hun gasten in hun Rhenens paleis en zochten steun voor hun plannen om de rooms-katholieke Duitse keizer Ferdinand II uit Heidelberg te verdrijven.

Het uitzicht over rivierenland was er ook in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Toen reden de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet hier op de berg op hun paarden, onder toezicht van hun moeder, koningin Juliana. De koninklijke paardrijdbak is nu overwoekerd, maar het fascinerende uitzicht is er nog altijd.

Het plateau, veertig meter boven de Rijn, is letterlijk een hoogtepunt op het rondje door de bossen van de Grebbeberg. In anderhalf uur kom je over beukenlanen en langs oeroude eikenstobben en percelen grove dennen tussen eindeloze velden met varens. Met onderweg de sporen die vertellen over de rol die deze heuvel speelde in de geschiedenis en wie hier ooit woonden en werkten.

Onderweg is er altijd kans op een ontmoeting met de tegenwoordige bewoners van dit beschermde natuurgebied: reeën, runderen, een kudde paarden.

Donderdag 5 juli, 19.00 uur, parkeerplaats militair ereveld, Grebbeweg 123, Rhenen. Volwassenen € 3, t/m 12 jaar € 1,50. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is geschikt voor iedereen die goed kan lopen. Honden mogen niet mee. De wandeling is in de zomermaanden elke eerste en derde donderdag van de maand.

Meer berichten