Anne van Doorn
Anne van Doorn (Foto: Jan van den Boogaart)

De Utrechtse Heuvelrug anno 1895

REGIO - Schrijver Anne van Doorn heeft een gratis e-book gepubliceerd getiteld ‘Een zomerherinnering’. Het e-book bevat artikelen uit een landelijk dagblad uit de zomer van 1895. In deze boeiende serie wordt de Utrechtse Heuvelrug beschreven zoals die er eind negentiende eeuw uitzag. De serie is voorzien van een lange inleiding geschreven door Anne van Doorn. Het e-book is te downloaden van www.annevandoorn.be.

Reis

Voor de krant Nieuws van den Dag schreef A. Weruméus Buning in mei 1895 drie artikelen over Amerongen en Leersum: “Wanneer men Arnhem met zijn omstreken en het zuiden van Limburg er van uitzondert, houd ik voor mij, en velen met mij, de natuurtafereelen nabij Amerongen en Leersum voor de mooiste van ons geheele vaderland.” Weruméus Buning beschrijft een fictieve reis per stoomtram, vanaf station Driebergen-Zeist naar Amerongen. Daar begint een wandeling heuvelopwaarts, met levendige beschrijvingen van Amerongen en Leersum. In de verte ziet men de fabrieksschoorstenen, huizen en woningen van Veenendaal, de Betuwe en Amersfoort.

Mysterie

Schrijver Anne van Doorn stuitte op deze artikelen tijdens de research voor zijn detectiveroman ‘De student die zou trouwen’. Daarin draait het om een onopgelost mysterie dat met Leersum en de Utrechtse Heuvelrug is verbonden. Van Doorn: “Ik ben zelf geïnteresseerd in de geschiedenis van deze streek, waar mijn familie al minstens sinds 1700 onafgebroken woont. Deze artikelen uit 1895 spraken me zó aan, dat ik vond dat ze aan een breder publiek beschikbaar gesteld moesten worden. Ze zijn zeer entertainend geschreven en laten ons een voorbijgegaan tijdperk beleven.”

‘Een zomerherinnering : beschrijvingen van Leersum en Amerongen anno 1895’ is gratis te downloaden van de website van de auteur, www.annevandoorn.be. Eerder dit jaar verscheen ‘De student die zou trouwen’ voor slechts 14,95 euro. Deze boeiende detectiveroman is onder andere verkrijgbaar bij The Read Shop, boekhandel Van Kooten en de Primera in Veenendaal, bij de Bruna in Rhenen, en bij de Primera in Scherpenzeel.

Meer berichten