Als er voldoende deelnemers zijn zou de schuur er over 3 maanden zo uit kunnen zien
Als er voldoende deelnemers zijn zou de schuur er over 3 maanden zo uit kunnen zien (Foto: rechtenvrij internet)

Eerste zonnecentrale in Rhenen

Achterberg - Coöperatie ValleiEnergie gaat deze zomer op een werkschuur in Achterberg de eerste burgerzonnecentrale in Rhenen installeren. Deelnemers aan deze centrale hoeven 15 jaar lang geen belasting op elektriciteit te betalen. Alle inwoners uit Elst, Rhenen en Achterberg kunnen meedoen.

Postcoderoosproject

Wout en Joke ter Haar aan de Hogesteeg in Achterberg (Rhenen) zijn akkoord dat het dak van hun werkhal 15 jaar lang gebruikt wordt voor een postcoderoosproject. Er kunnen 106 panelen van 300 Wp op dit dak. Dat levert per jaar 32.000 kWh aan lokale groene ValleiStroom op!

Waarom meedoen?

Als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen en toch graag zonnestroom wilt opwekken is dit een goede oplossing. Deelname draagt bij aan het voorkomen van de klimaatverandering die onze beschaving in gevaar brengt en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. En het is financieel ook nog aantrekkelijk!

Rendabele investering

Per paneel zijn de kosten ongeveer € 300. Dit is exclusief BTW, want de BTW krijg je terug. Je kunt voor minimaal 6 en maximaal 20 panelen meedoen. Hiervoor krijgt men 15 jaar lang vrijstelling van de energiebelasting over de stroom die de panelen opwekken. Dat is 12 eurocent per kWh. Ieder paneel levert ongeveer 300 kWh per jaar op. Dit bespaart per paneel ongeveer € 36 op de elektriciteitsrekening. Men heeft geen omkijken naar de panelen, want onderhoud en beheer gebeuren door ValleiEnergie.

Niet iedereen kan meedoen

Vanaf 15 juni 2018 kunt u zich aanmelden om deel te nemen aan deze zonnecentrale via de website van valleienergie. Daar staat de aanmeldknop om je interesse door te geven. Dit is nog een vrijblijvende reservering die nog tot niets verplicht. Binnen twee maanden krijgt men een definitief aanbod.

Omdat het een zogenaamde postcoderoosproject betreft kan niet iedereen meedoen. Alleen als men in bepaalde postcodegebieden woont: 3911, 3912, 3921, 3902, 3903, 3904, 3906, 6721, 6701, 6702, 6709. Inwoners van Rhenen krijgen voorrang.

Wilt u meer weten over hoe zo'n postcoderoos werkt? Kijk dan naar de de pagina "meer weten over zonnecentrales" op de website van ValleiEnergie.

ValleiEnergie verduurzaamt lokaal

ValleiEnergie is al 5 jaar actief als lokale energiecoöperatie. Zij heeft al enkele zonnecentrales in Ede en produceert en levert uitsluitend in FoodValley en Renkum.

Het geld dat verdiend wordt aan het verkopen van stroom en gas investeert ValleiEnergie in nieuwe lokale projecten voor opwekking van elektriciteit en voorlichting over energiebesparing. Alle investeringen worden uitgevoerd door lokale partners om de regionale economie sterker te maken. ValleiEnergie is niet duur en is al drie jaar op rij de groenste leverancier van Nederland door de samenwerking met om | nieuwe energie.

Meer berichten