Vernielde dieseltrein met watertoren
Vernielde dieseltrein met watertoren

Station Kesteren in de schijnwerpers

In juli gaat het Streekmuseum Baron van Brakell gedurende twee weken extra aandacht schenken aan het Station Kesteren. Niet aan het station in zijn huidige vorm, maar juist hoe het vroeger was.

Kesteren - Station Kesteren was tot en met de Tweede Wereldoorlog een belangrijk spoorwegknooppunt waar twee spoorwegmaatschappijen samen kwamen. De HYSM (Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij) kwam vanuit het noorden via Rhenen in Kesteren samen met de SS (Staatsspoorwegen) welke kwam vanuit Dordrecht en Tiel. Vanuit Kesteren ging het spoor verder richting Nijmegen en Duitsland.

Met twee maatschappijen op één station, was het gebouw bijzonder omdat iedere maatschappij een eigen dienstwoning had. Het station werd dan ook wel een dubbelstation, of op basis van zijn vorm, een “vorkstation” genoemd.Na de Tweede Wereldoorlog kreeg dit station een steeds minder belangrijke functie. Dat was mede te danken aan de vernietiging van de spoorbrug over de Rijn tussen Rhenen en Kesteren. Deze brug is na de oorlog nooit meer hersteld, waardoor het knooppunt Kesteren in verval raakte.

Het museum heeft de afgelopen tijd vanuit de archieven van de Historische Kring Kesteren en het Arend Datema instituut (beiden zijn gevestigd in het museum) diverse documenten en foto’s van het station Kesteren verzameld. Ook krijgt de Rhenense spoorbrug extra aandacht met diverse foto’s. Naast vele foto’s zijn er tekeningen van het sporenplan en het spoorwegstation te zien. Ook zijn er enkele, zeer bijzondere documenten (beschikbaar gesteld door dhr. Steentjes) te zien van grondaankopen voor de aanleg van de spoorlijn. Dit alles wordt aangevuld met particuliere informatie van dhr. Verhaaf uit Kesteren. Deze informatie is over een drietal mappen verdeeld en liggen ter inzage op een leestafel. Dit samen met boeken en overige informatie welke betrekking hebben op het station en de spoorbrug en in het bezit zijn van het museum.

Ook is er een in aanbouw zijnde maquette van het sporenplan van Kesteren te zien. Deze is ongeveer 5 meter lang en geeft een mooi drie dimensionaal beeld van hoe het er vroeger uitzag. Deze wordt beschikbaar besteld door dhr. P. Buys uit IJzendoorn. Op dit moment wordt nog steeds materiaal verzameld en uitgezocht. Dus bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van het station, bezoek dan het Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren en laat u verrassen. De tentoonstelling is van 18 juli t/m 28 juli tijdens de reguliere openingstijden van het museum. Openingstijden en toegangsprijzen kunt u vinden op onze website www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl.

Meer berichten