Hugo Huibers (9) spot koninginnenpage

Foto: Anne Huibers
Foto: Anne Huibers

Hugo Huibers (9) spotte in Rhenen een echte 'koninginnenpage'. Eerder werd ook al een 'koninginnenpage' gespot in het natuurgebied Plantage Willem III tussen Elst en Rhenen. 

Rhenen - "Ons huis en tuin ligt gelijk naast het bos van de Laarsenberg. Naast het geluid van uilen en het zien van een marter heb ik een paar weken geleden een hele bijzondere vlinder gezien. Deze vlinder kwam uit het bos en is op de bloemen gaan zitten in onze tuin. Gelijk heb ik daar een foto van gemaakt", vertelt Hugo enthousiast.

Dat het om een bijzonder exemplaar ging, wist Hugo's moeder door een berichtje in de Rhenense Betuwse Courant van vorige week. "Mijn moeder las in de RBC van 25 juli het artikel 'Grootste vlinder' aan mij voor en wist ik gelijk dat dit om dezelfde vlinder gaat als dat ik had gezien en gefotografeerd. Het is heel bijzonder is dat deze vlinder te zien is in Nederland".

32 tot 41 millimeter

De vlinder is één van de grootste van Nederland met een voorvleugellengte van gemiddeld 32 tot 41 millimeter. Terreinmedewerker van het Utrechts Landschap Gerrit Spies zag de veelkleurige vlinder tijdens werkzaamheden in het natuurgebied Plantage Willem III, dat ligt tussen Elst en Rhenen. "Ik heb deze vlindersoort niet eerder gezien'', reageert Spies in De Gelderlander. "Heel bijzonder. De koninginnenpage valt op door zijn grootte en zijn geel-zwarte kleuren. Als de vlinder vliegt, dan zie je hem gauw. Deze vlinder houdt van de warmte.''

Volgens Spies is het kruidenrijke natuurgebied Plantage Willem III een ideaal leefgebied voor de vlinder, die zich normaal meer in het zuiden ophoudt. Op het 200 hectare grote natuurgebied bij Elst zorgen tientallen koeien, paarden en damherten voor een gevarieerde vegetatie. Al die verschillende planten trekken talloze insecten en vlinders aan. Spies vermoedt dat de hoge temperaturen van invloed zijn op de aanwezigheid van de koninginnenpage in de Utrechtse Heuvelrug. Vlinders zijn koudbloedig, pas bij een temperatuur van minimaal 20 graden Celsius gaan ze vliegen.

Meer berichten