Mysterieus smalspoor zichtbaar in Maneswaard

De droogte die de regio teistert, zorgt ook voor opmerkelijke vondsten. Bij de Maneswaard in Opheusden is een smalspoor zichtbaar, die vermoedelijk stamt uit de jaren 30.

Opheusden - Marjan Leijen, altijd al geïnteresseerd geweest in water en landschap en waterbestuurder in Noord-Holland, maakte een fietstocht in Opheusden. Daar stuitte ze op het smalspoor. "Met de droogte nu is dit smalspoor weer zichtbaar. In november 2015 stond het waterpeil van de Rijn ook zo laag, toen heb ik voor het eerst dit smalspoor ontdekt. Omdat ik wist dat de Rijn nu ook zo laag stond, kon ik het niet laten om te gaan kijken. En ja hoor, weer was het zichtbaar!", vertelt Leijen enthousiast.

Waar het smalspoor precies voor gediend heeft is niet bekend. Maar vermoedens zijn er wel. "Ik vermoed dat dit smalspoor gebruikt is om klei te transporteren naar De Blauwe Kamer. Daar stond tot de jaren 70 een steenfabriek en daar liggen ook twee rails van een smalspoor, die zelfs bij hoog water te zien zijn. Een steenfabriek stond ook in Manuswaard, maar deze werd al in de jaren 30 gesloten. Mijn hypothese is dat de kleiwinning na de sluiting van de fabriek in Maneswaard door bleef gaan, en de klei met deze smalspoorbaan naar de overkant werd getransporteerd".

Meer berichten