Foto:

'Mijn vrienden pakken ook een boek'

Is ze een uitzondering op de regel? Of moeten we het niet zo somber concluderen? Dat jongeren nauwelijks meer naar een broek grijpen om te lezen? Die hun aandacht alleen maar bij hun mobiele telefoon hebben? Lieke Martel (17), een Driebergse van geboorte, is verslaafd aan lezen. Ze is met regelmaat in Veenendaal te vinden. De leerlinge van het Rietveld College in Utrecht, komt graag naar Veenendaal. Om bij haar oma (87) een weekend door te brengen. Om ook met Veenendaalse en Rhenense vrienden af te spreken.

Veenendaal - Ze zoekt graag de stilte op om te lezen. Pakt bij goed weer haar bontgekleurde fiets om zich op en stil plekje in de omgeving van Driebergen, Veenendaal en Rhenen te verdiepen in een boek. ''Ik ben momenteel in 'Dagboek van een slecht jaar' van de Afrikaanse schrijver Coetzee bezig. Ik vind hem een goede schrijver. Lezen zit in mijn genen. Van toen ik klein was las ik al boekjes. Ik heb boeken van Annie M.G. Schmidt verslonden. Greep vervolgens uit de rijk gevulde boekenkast van opa, die een echte literatuurliefhebber was, met name veel geschiedenis en de Franse en Nederlandse literatuur las, naar een boek. Zo las ik al vroeg de boeken van Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Koos van Zomeren en Louis Couperus'', laat Lieke weten.

Vrienden

Lieke heeft wat lezen betreft haar vrienden en vriendinnen letterlijk en figuurlijk aangestoken. ''Het is zo fijn om met elkaar een boek te lezen. Even de rust te nemen om je te verdiepen in een boek. We zijn inmiddels zover dat we na het lezen praten over plots, intriges en stijl. Natuurlijk gaan we ook stappen, maar we maken ook tijd vrij voor lezen. Nieuwe boeken koop ik maar zelden. Ik leg wel wat zakgeld opzij om op z'n tijd een nieuw boek te kopen, maar de meeste boeken die ik aanschaf vind ik in de de kringloopwinkels in Veenendaal en Rhenen. Daar kun je boeken voor vaak een prikkie kopen. En het zijn boeken die er als nieuw uitzien. Waarvan ik dan denk dat ze nauwelijks of helemaal niet gelezen zijn. Bij de Restore winkel en de Dorcas winkel in Veenendaal vind ik soms de boeken die ik graag lees. Meer keuze is er in Rhenen. Een vriendin uit deze plaats nam me een keer mee naar 'De Hoeksteen'. Een snuffelshop in het plantsoen. Daar heb ik mijn boekenkast met aldaar gekochte boeken kunnen vullen. Heb mijn collectie boeken van Coetzee al aardig compleet kunnen krijgen. Boeken waarvoor je slechts 1,50 euro dient te betalen. Heb er laatst een tas vol, voor maar tien euro, gekocht. Ook bij de Dorcas winkel in Veenendaal heb ik laatst weer literatuurkoopjes bemachtigd. Ik ben van de wereld als ik een boek lees. En ik ben zo blij dat ik vrienden heb die ook belangstelling voor boeken tonen. Als ik lees doe ik er zeker te weten mijn opa zaliger een groot plezier mee. Maar als je het niet erg vindt ga ik nu snel naar Veenendaal verder lezen in Coetzee.''

Meer berichten