Voorzitter Tineke Camps (r) en  twee deelnemers van de Zonnebloem Rhenen maken een uitstapje naar het Belmonte Arboretum in Wageningen. (foto Max Timons).
Voorzitter Tineke Camps (r) en twee deelnemers van de Zonnebloem Rhenen maken een uitstapje naar het Belmonte Arboretum in Wageningen. (foto Max Timons). (Foto: Max Timons)

Zonnebloem Rhenen bestaat 25 jaar

  

Formeel heten we 'Zonnebloem Rhenen / Achterberg / Elst Ut' en in al onze uitingen gebruiken we de volledige naam, ook al is dat zo nu en dan schipperen met de beschikbare ruimte", vertelt Tineke Camps, voorzitter van de Afdeling Zonnebloem Rhenen. De afdeling bestaat dit jaar vijfentwintig jaar en dat wordt op 12 september, samen met de vrijwilligers en de deelnemers gevierd.

Rhenen – Iedereen kent de Zonnebloem wel, vanwege de vele radioacties in het verleden en een 25 jarig jubileum lijkt wat kort voor zo'n gerenommeerde maatschappelijk instelling. Camps geeft de gevraagde toelichting. De Zonnebloem is in 1949 opgericht als een organisatie, die zich vooral inzette voor de zieke medemens. In 1945, na beëindiging van de tweede wereldoorlog had de destijds bekende radiopresentator Alex van Wayenburg een goed beluisterd programma 'Radioziekenbezoek de Zonnebloem'. Vanaf september 1945 tot aan zijn pensionering in 1968 presenteerde hij ongeveer vijfduizend uitzendingen van dit programma.

Vrienden van de Zonnebloem

Het radioprogramma dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Vaste rubrieken als 'Vraag en aanbod' en hulpacties als 'Zon in de schoorsteen' leverden handenvol werk op. Het werk groeit de programmamakers boven het hoofd, bovendien is de KRO niet ingericht op deze nevenactiviteiten. Daarom maakt Van Wayenburg plannen voor een 'werkcentrum', waarin alle werkzaamheden voor zijn programma kunnen worden ondergebracht. Kennissen en vrienden helpen hem zijn droom te verwezenlijken. In oktober 1947 richten zij het comité 'Vrienden van de Zonnebloem' op, dat zich vooral bezighoudt met het bijeenbrengen van de benodigde financiën. Dit comité leidt in 1949 tot de oprichting van Stichting de Zonnebloem. Tot half jaren tachtig bleef de Stichting de Zonnebloem op nationaal niveau acteren. Toen vond men de tijd rijp om zaken als ziekenbezoek op lokaal niveau te laten regelen. Dat was de eerste stap tot oprichting van regionale en daaronder lokale afdelingen van de Zonnebloem.

Nieuwe activiteiten

Rhenen/Achterberg / Elst (Ut) werd in 1993 opgericht. De Rhenense organisatie telt ongeveer vijfenzestig leden en vijfendertig vrijwilligers. Het takenpakket is in die vijfentwintig jaar fors uitgebreid . Het traditionele ziekenbezoek is nog maar een klein deel van het werk. Camps daarover: "we hebben nu nog ongeveer vijfentwintig deelnemers, die regelmatig bezoek ontvangen van onze vrijwilligers". Maar daarnaast worden nieuwe activiteiten ontplooid, zoals een High Tea of een gezamenlijk uitje naar Cothen om tijdens de kersenpluk daar de Betuwse kersen te proeven. Ook werkt men samen met andere lokale Zonnebloemorganisaties, zoals met Amerongen, wat resulteerde in een gezamenlijke busreis naar de Biesbosch. Ook gaat men op stap met kleinere groepen, kortgeleden bracht men met vier mensen een bezoek aan het Belmonte Arboretum in Wageningen.
Op 12 september komen vrijwilligers en leden van de Rhenense Zonnebloem bijeen in de Blauwe Kamer om tijdens de jubileumreceptie het glas te heffen op 25 jaar Zonnebloem Rhenen/ Achterberg / Elst Ut.

Meer berichten