DFS J013-2, getraind door Damian Mekking. (Foto: Jan Woldberg )
DFS J013-2, getraind door Damian Mekking. (Foto: Jan Woldberg ) (Foto: )

Gaat de stekker uit de jeugd van DFS?

Jan Woldberg

Als het aan het bestuur ligt niet

Tijdens de trainingsavond van de JO13-2 heb je niet het idee dat er een probleem is. Trainer Damian Mekking werkt met zijn kids ontspannen naar de eerste echte wedstrijd. Dit is echter schone schijn want DFS heeft een groot tekort aan trainers en begeleiders van de jeugdteams.

Opheusden - Daarom stuurde het bestuur van DFS een brandbrief naar de leden. In deze brief een dringende oproep voor bar- en keuken vrijwilligers, maar ook voor trainers en begeleiders van de jeugdteams. Cor Drost ( voorzitter ) : "Wat betreft keuken en bar is de missie grotendeels geslaagd. De situatie rond trainers en begeleiders van de jeugdteams blijft zorgelijk" . Een goed moment om met het bestuur verder in te gaan op de plannen.

Kinderopvang

Drost: "Sommige ouders nemen geen verantwoordelijkheid en zien DFS als kinderopvang. Twee euro in de hand voor een builtje friet en ze worden de auto uit gegooid en na het winkelen weer gehaald. Als wij daar dan wat van vinden is het commentaar; 'daar betaal ik toch contributie voor '. Corné Meijering (secretaris): "Wij voelen ons verantwoordelijk maar er zijn grenzen. Dit is niet alleen ons probleem, alle clubs kampen hiermee.
Wij hebben drastische maatregelen overwogen. Kantine regelmatig sluiten, leden en ouders 'verplichten' tot vrijwilligerswerk en extern personeel inhuren. Maar zover willen we het nog niet laten komen".

Drost: "Wij krijgen vaak het verwijt dat het geld van de contributies alleen naar het eerste elftal gaat , een hardnekkig misverstand want ons eerste elftal is ons uithangbord en de spelers worden betaald door de Stichting Sport Promotie Neder-Betuwe . Cor vind het een goed idee om naast de clinics voor de jeugd, de aspirant-trainers regelmatig door selectietrainers en spelers bij te laten scholen.

Jeugdtrainer Djoel Tomatala, die al meer dan tien jaar de jeugd traint, is verbaasd dat veel kids de elementaire beginselen van het spelletje nog niet snappen. "Dat moet echt verbeteren.'' Het werken met jeugd is zijn passie en hij kan het iedereen aanraden . Het is dankbaar werk . Na het kampioenschap van het team onder de 19 werd gezegd dat zij het kampioenschap mede aan hem hadden te danken. Djoel: "Dat is waar ik het voor doe" .

Cursus op maat

DFS gaat de trainers in de gelegenheid stellen om op maat cursussen te volgen en overweegt dit op te pakken met de andere clubs in de gemeente. Drost: "Een trainersopleiding voor al onze Neder- Betuwe trainers op locatie, met inbreng van eerste elftalspelers zou geweldig zijn." Drost gaat zich daar hard voor maken. Tijdens de Neder- Betuwe cup laat Hans van Klaarbergen, directeur van 'Prima voor Elkaar' weten graag mee te werken aan een dergelijk initiatief.

Geïnteresseerde aspirant trainers/begeleiders kunnen zich melden bij secretaris@svdfs.nl .

Meer berichten