vlnr. Mays Alhalabi, Lea Kessels en Carolien van Ginkel deelden honderdvijfenzestig koppen soep uit verschillende landen uit tijdens het straatfestival Kleurrijk Rhenen 2018. (Foto: Max Timons)
vlnr. Mays Alhalabi, Lea Kessels en Carolien van Ginkel deelden honderdvijfenzestig koppen soep uit verschillende landen uit tijdens het straatfestival Kleurrijk Rhenen 2018. (Foto: Max Timons) (Foto: Max Timons)

Kleurrijk en OMD succes in Rhenen

Het bleek een prima combinatie, het straatfestival Kleurrijk Rhenen en de Open Monumentendag samengevoegd dit jaar. Cultuurcoördinator Lea van Son is blij met het aantal bezoekers. "Het blijkt dat de twee evenementen elkaar prachtig aanvullen, naast het bezoek aan mooie monumentale panden in de binnenstad, zoals de Cunerakerk en het Oude Raadhuis, was er dit weekeinde ook spektakel, lekkere hapjes, drankjes en informatie van vrijwilligersorganisaties in het centrum van Rhenen te beleven en dat spreekt de bezoeker duidelijk aan".

RHENEN – Het mooie weer met een aangename temperatuur van iets boven de 20 graden en een lekker zonnetje droeg ook bij aan het succes van de dag. Het was druk, voor alle activiteiten was belangstelling. Daarmee voldeed het festijn in grote mate aan de verwachtingen. Ook de openstelling van een deel van het nieuw Stadsmuseum, vanaf 8 september gevestigd in het Oude Raadhuis, trok veel belangstelling. Ongeveer 350 bezoekers bezochten de tentoonstelling Rhenen op de Kaart. Stadshistoricus Henk Deys had zijn kaartenverzameling beschikbaar gesteld. Ongeveer 50 kaarten van Rhenen door de eeuwen heen zijn tentoongesteld.

Cunerakerk

In de Cunerakerk was een tentoonstelling georganiseerd met werken van Rhenense kunstenaars en werden rondleidingen verzorgd door leden van het Cuneragilde. Ook de markante kerktoren kon worden beklommen om vanaf boven een mooi uitzicht te hebben over Rhenen, de omgeving en op het festivalterrein in het centrum van de stad. De bijzondere verhalen over de toren werden tijdens de beklimming ook weer door leden van het Cuneragilde verteld. Ruim 800 bezoekers beklommen de toren. "Geen record, met Cuneradag waren het er boven de 1.000, maar toch een respectabele score", aldus voorzitter Tom Leker van het Cuneragilde. Een nieuw initiatief van de samenstellers van het Kleurrijk kookboek is het Samen Soepen. Recepten voor binnen- en buitenlandse soepen zijn verzameld en bezoekers konden tijdens het festival kiezen uit tomatensoep, Syrische linzensoep, champignonsoep en kippensoep. Er werden 165 koppen soep uitgedeeld.

Straatartiesten

Het straatfestival werd opgefleurd door optredens van een aantal professionele straatartiesten, zoals de 'jumping frogs', de springende kikkers, die bezoekers overvielen met hun spectaculaire aanwezigheid. Ook de reuzencello leverde een mooie en spectaculaire act op toen een nieuwe snaar moest worden gezet op zo'n 3,5 meter hoogte. Er kon ook actief worden deelgenomen, zoals bij de puzzelwand, waar jong en oud puzzels invulden. Voor de jongere kinderen was er een grote eendenvijver, waarin genummerde badeendjes rondzwommen. Het opvissen van het goede nummer leverde een prijsje op. Ook volgden aankomende graffitispecialisten een workshop. En natuurlijk waren er de diverse optredens van bandjes en koren en twee wat merkwaardige dames uit Goeree Overflakkee, die over alles een mening ventileerden. Lea van Son is tevreden, enige dissonant leek de luidruchtige passage van de Zideris Truckersdag. "Dat nemen we een volgende keer gewoon op in het programma,ook dat is cultuur".

Meer berichten