Utrechts Landschap wil stinsenbollen aankopen

Utrechts Landschap is een actie gestart om geld te werven voor de aankoop van 100.000 nieuwe stinsenbollen met als doel dat de komende jaren de landgoederen (weer) een lappendeken van geuren en kleuren worden.

Regio - In totaal heeft Utrechts Landschap 31.000 euro nodig, waarvan al € 25.000 is geworven vanuit vermogensfondsen en giften. De stichting vraagt inwoners van de provincie Utrecht om een bijdrage om de resterende 6.000 euro te realiseren. Voor elke euro die gedoneerd wordt, kunnen 5 bollen geplant worden.

Stinsenplanten geven insecten een voedselbron in de voedselarme eerste maanden van het jaar, en zijn een lust voor het oog voor de bezoekers van landgoederen. Om een mooie variatie te creëren is er gekozen voor verschillende soorten bollen, waaronder de bekende sneeuwklokjes en wilde hyacinten. In oktober en november gaan de eerste bollen de grond in, waarna ze vanaf het vroege voorjaar te bewonderen zijn op landgoederen als Oostbroek en Beerschoten.

Stinsenplanten

De termen stinsenplant en stinsenbol zijn afgeleid van het Friese woord stins. Stins betekent stenen huis. Stinsenplanten worden ook wel verwilderingsbollen genoemd en zijn in de regel planten, vaak ook bollen, die in vroeger eeuwen veelal uit mediterrane landen werden gehaald en met name op buitenplaatsen (stinsen) werden aangeplant. Vervolgens zijn ze verwilderd en ingeburgerd. Stinsenplanten vinden we behalve op buitenplaatsen, ook op bijvoorbeeld oude boerenhoeven, kerkhoven en stadswallen. Enkele voorbeelden: boerenkrokus, sneeuwklokje, blauwe anemoon, bosanemoon, wilde hyacint en het Haarlems klokkenspel.

Natuurwerkdag

Geïnteresseerden kunnen tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november 2018 komen helpen met het planten van de bollen. Doneren voor dit project kan viawww.utrechtslandschap.nl/stinsen. 

Meer berichten