Een aantal campingbewoners en recreanten van het Bergbad in Rhenen, die niet zomaar op straat willen worden gezet. (Foto: Henk Jansen)
Een aantal campingbewoners en recreanten van het Bergbad in Rhenen, die niet zomaar op straat willen worden gezet. (Foto: Henk Jansen) (Foto: )

Anthony woont op camping Bergbad in Rhenen: 'Echt, ik keten mezelf vast!'

Rhenen  - ''Al komt er een leger aan politiemensen aan te pas. Ik ga hier niet zonder slag of stoot van de camping af. Echt hoor, dan keten ik mezelf vast. Ik wil niet nog een keer op straat komen te staan. Om zo weer aan een zwerversleven te beginnen. Ik heb inmiddels al 22 jaar een vaste woonplek op deze camping. Een plek die destijds door de gemeente Rhenen gedoogd werd.''

Anthony Mooij (71) doet vrij geëmotioneerd zijn verhaal en zijn angst om weer op straat zijn leven te leiden. Hij en nog een viertal vaste bewoners van genoemde camping, en 34 campingplaatsen die worden ingenomen door recreëerders, zijn gesommeerd om op 31 december van dit jaar de camping te verlaten. De boel is failliet. Vaste bewoners en recreëerders voelen zich belazerd door eigenaar Van Schuppen.

Aanpassingen

Daarover recreant Hans Jansen (67) uit Nijmegen, die al jaren drie dagen per week met zijn gezin op de camping verblijft. ''Ik voel me belazerd. Dan druk ik me nog fatsoenlijk uit. Ik heb de campingeigenaar dit jaar gevraagd of ik aanpassingen aan en rondom onze verblijfplaats mocht realiseren. Dat bleek geen probleem te zijn. Die aanpassingen hebben me geld gekost en nu blijkt dat weggegooid geld te zijn. Want we moeten weg! Er zijn meer campinggasten die dezelfde aanpassingen en kosten hebben gemaakt. Wie compenseert ons? Zeker de huidige eigenaar niet. Die heeft de boel laten sloffen. Die is failliet! Er is veel weerstand bij de vaste bewoners en recreëerders. Jansen: ''Er is veel solidariteit. Niemand wenst zijn of haar handtekening te zetten onder de door Van Schuppen gestuurde dreigbrief. Om op 31 december de camping schoon opgeleverd te verlaten. Veel mensen hebben inmiddels contact met advocaten gezocht.''

Teleurgesteld

Els Muller (78), die al een kwart eeuw een vaste plek op de camping heeft, waar ze met haar inmiddels overleden echtgenoot, veel woongenot heeft gehad, zegt teleurgesteld te zijn in de houding van de gemeente Rhenen.
Met name in die van burgemeester Hans van der Pas. ''Hij laat weten dat de gemeente Rhenen geen partij in deze is. Maar we hebben destijds wel een fiks bedrag aan dezelfde gemeente moeten dokken om hier permanent te kunnen wonen. Straks sta ik op straat. We hebben destijds ons huis in Utrecht verkocht om hier in deze fraaie gemeente en omgeving onze oude dag te kunnen slijten.''
Anthony Mooij, die in Utrecht een zwerversleven leidde, is 22 jaar geleden door de hulp van de Veenendaalse Julianakerk aan een vaste woonplek op de camping gekomen, weet met zijn emoties geen raad. Binnenkort ondergaat hij in het ziekenhuis een operatie.
Hij is drager van die vreselijke ziekte. En waar kan hij straks terecht? Wordt het weer die ellendige en onvoorspelbare straat?

Meer berichten