Burgemeester Jan Kottelenberg opent de BOP (Foto: Jan Woldberg)
Burgemeester Jan Kottelenberg opent de BOP (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Eerste BOP staat in Dodewaard

Opheusden - Onder grote mediabelangstelling opende burgemeester Jan Kottelenberg woensdag 26 september om 12.00 uur de eerste BOP (Bejaarden Ontmoetingsplek) in Nederland. Vroeger werd een hangplek speciaal ingericht voor overlast gevende jongeren (JOP). Deze aanpak blijkt achterhaald en een nieuwe doelgroep van ouderen dient zich aan.

De vitale zeventigers van Dodewaard hebben nu hun eigen overdekt onderkomen bij de Action, waar ook bij slecht weer de dag kan worden doorgenomen. Voor een groep van ongeveer twintig ouderen zijn de bankjes op het dorpsplein in Dodewaard het middelpunt van hun sociale leven. De gemeente erkende het belang en heeft verrassend snel deze BOP gerealiseerd. In zijn toespraak ging de burgemeester in op het belang van ontmoeting van ouderen in een tijd waar nog te veel mensen achter de geraniums zitten.

Altijd wat te doen

De motor achter deze BOP is Arie van Elst, met zijn maten Hans van Schenkhof en Karel van Zetten. Van Elst: "In de herfst was meestal uit met de pret en moesten we regelmatig vluchten voor hevige regenbuien. Een regenkapje boven ons bankje zou de oplossing kunnen zijn, dus heb ik een brief naar de gemeente gestuurd."
Van Schenkhof vult aan: "Het is belangrijk voor mij, je bent er even uit. Anders zit je maar de hele dag thuis." De mannen geven aan dat ze thuis vaak niets hebben en hun BOP maten steeds wel weer een verhaal weten te vertellen. En rond de Action is er altijd wat te doen.

Foeteren

Initiatiefnemer Van Elst zit al sinds hij stopte met werken zo'n twaalf jaar op het bankje. Hij neemt daar met zijn maten de dag door. Wie is er ziek, wie is er overleden, wie getrouwd, maar onvermijdelijk gaat het ook over de voetbal, want de mannen zijn trouwe supporters van DFS Opheusden. Maar ook de politiek komt regelmatig voorbij. Nieuwe woningen die ze zo graag willen in Dodewaard en de nieuwe afvalcontainers van de Avri. En natuurlijk lekker foeteren op Opheusden waar volgens hen 'alles kan'.

Ploegendienst

De BOP kent nu al ongeschreven wetten. De mannen van het eerste uur zitten er tussen twaalf en half twee. Van Elst: "Wij doen daarna ons middagdutje en er komt dan een andere groep."Heel Dodewaard weet hen te vinden en maakt graag een praatje. "De meisjes van de Action lunchen bij ons dus we hebben ook nog aanloop van jongedames." Maar ook voor in de avond wordt het bankje druk bezocht.

Andere dorpen

Van Elst had nooit gedacht dat zijn initiatief zo snel zou worden gerealiseerd en is zeer te spreken over de gemeente. Hij hoopt dat het initiatief navolging gaat krijgen in alle dorpen. Hij heeft er vertrouwen in want volgens hem is een overkapping van alle ouderenbankjes in Neder-Betuwe een kwestie van tijd.

Meer berichten