Bram van Eldik van Stichting GEEV pakt een voedselpakket in. (foto: Marco Diepeveen)
Bram van Eldik van Stichting GEEV pakt een voedselpakket in. (foto: Marco Diepeveen) (Foto: )

Broodnodige hulp tegen armoede vanuit Opheusden

Door Marco Diepeveen

OPHEUSDEN – Armoede in Nederland: het bestaat. Dat bewijst de grote behoefte aan Voedselbanken wel. Voor hen die tussen wal en schip zijn beland (net teveel verdienen voor de Voedselbank), deelt Stichting GEEV in Neder-Betuwe voedselpakketten uit.

Te rijk voor de Voedselbank, te arm om volwaardig rond te komen en wekelijks een winkelwagentje in de supermarkt vol te gooien. Een onzichtbare en vergeten doelgroep waarover GEEV (Geven En Elkaar Voorzien) in Neder-Betuwe zich ontfermt. Om de week krijgen veertig gezinnen een pakket, dat door de vrijwilligers zorgvuldig wordt samengesteld. "Dit initiatief begon voor mij zo'n twee jaar geleden, mede naar aanleiding van het Maaltijdproject", vertelt voorzitter Bram van Eldik. "Eén keer per maand op zondagmiddag verzorgen vrijwilligers een openbare maaltijd in basisschool Het Palet. Daar schuiven ook mensen aan die het niet breed hebben. Folkert Kooistra van Welzijn Rivierenstroom riep op een voedselbank op te richten. Dat zette mij aan het denken. Toen we hiervoor al met een groepje aan het vergaderen waren, kwam ik in contact met een sponsor. Dat bleek het laatste zetje te zijn."

Donateurs nodig

De meeste levensmiddelen (basisbehoeften) koopt het team van GEEV in. Donateurs zijn daarom hard nodig om elke twee weken de dozen te vullen. Het bestuur van vier leden krijgt ondersteuning van drie vrijwilligers (mogelijk meer). GEEV zoekt overigens nog een penningmeester. "Aan de buitenkant ziet het er bij deze mensen vaak netjes uit. De omgeving mag soms van niets weten. Maar als je doorvraagt, hoor je hoe lastig de financiële situatie is. De oorzaken zijn heel divers: van scheiding tot ziekte tot ontslag, maar ook vluchtelingen. Het is triest dat deze groep subsidies misloopt omdat hun inkomen te hoog is. Dat raakt hen extra."

Hoge drempel

De drempel is hoog om hulp van buitenaf te ontvangen, merkt Bram. "Via via komen we mondjesmaat aan adressen. Deels komt dat door de privacywetgeving, maar ook de diepe schaamte weerhoudt mensen ervan om zich aan te melden. Je moet zelf die stap zetten. We willen onder andere kerken en scholen gaan benaderen, want die hebben een signaleringsfunctie."

Als het ijs eenmaal gebroken is, komen de schrijnende verhalen los. "We brengen niet alleen eten, ook sociale bewogenheid. GEEV biedt een luisterend oor en zoekt verbinding. De glimlach op het gezicht als de deur opengaat... De dankbaarheid is ontzettend groot. En de blijdschap als er eens wat extra geld bij de gezinnen overblijft!" GEEV wil echter geen afhankelijkheid creëren. "Zaak is dat mensen zich omhoogwerken uit de armoede. Daarom wordt er niet elke week een pakket verstrekt en ook niet zo uitgebreid als bij de Voedselbank. GEEV geeft een steuntje in de rug." Zie www.geev-nu.nl.

Meer berichten