Rhenense Cunera komt uit Terborg

De ex-heilige Cunera die in Rhenen en omgeving vereerd werd. Een beeld uit de Achterhoek komt naar Rhenen.
De ex-heilige Cunera die in Rhenen en omgeving vereerd werd. Een beeld uit de Achterhoek komt naar Rhenen.

Rhenen/regio - Het middeleeuwse Cunerabeeld dat straks te zien is in het nieuwe Stadsmuseum Rhenen, komt uit Terborg. De ex-heilige van de Utrechtse Heuvelrug krijgt een prominent plekje in het vernieuwde museum.

Uit Terborg in de Achterhoek? Hoe dat zo? Bestuursvoorzitter van het museum Mirjam Groeneveld laat krant weten dat het bestuur er alles aan gedaan heeft om de restanten van Cunera weer in Rhenen te krijgen.
Die zijn als gevolg van de reformatie uit Rhenen verdwenen.

Worgdoek

Denk bijvoorbeeld aan de bekende worgdoek (nu in het Catharijneconvent in Utrecht), schrijn, relieken en beelden. Dus werd gepoogd om de middeleeuwse voorwerpen naar Rhenen te halen. Dat is niet gelukt.
De huidige eigenaren vinden ze te kwetsbaar voor bruikleen. Toch komt er een alternatief: een middeleeuws houten beeld van Cunera die stond in de in maart dit jaar verkochte Georgiuskerk in Terborg.
De nieuwe eigenaar van de kerk, een geboren Terborgenaar, geeft er een maatschappelijke/commerciële functie aan. Het parochiebestuur heeft toestemming gegeven om het beeld te verhuizen.
Hoe die ooit in Terborg verzeild is geraak, is nog een punt van onderzoek. De kerk is immers een stuk jonger dan het beeld. Tot nu toe kan niemand daarover vertellen, zelfs plaatselijke historici niet.

Drie

Het is één van de drie middeleeuwse beelden die van Cunera bekend zijn. Het is gemaakt door Dries Holthuys. Het Rhenense Stadsmuseum krijgt het beeld voor onbepaalde tijd in bruikleen. Het nieuwe museum wordt in december geopend door de Utrechtse Commissaris van de Koning Willibrord van Beek.

Meer berichten