Huize Vredelust
Huize Vredelust (Foto: Streekarchief)

Lezing over Liendense 'Huize Vredelust'

Op maandagavond 10 december vindt er een lezing plaats over het Liendense drama van Huize Vredelust.

Ommeren - De lezing wordt gehouden door Jan Tolboom, van de Ned. Genealogische Vereniging Rijnland, in het Streekmuseum Baron van Brakell, aan de Provincialeweg 21 in Ommeren, een lezing over het Liendense drama van Huize Vredelust. Tolboom heeft over de indrukwekkende geschiedenis van dit Huize Vredelust en haar omgeving een boek geschreven.

Dit Huis stond op de plek waar nu seniorenwoningen staan. Namelijk in de hoek Dr. Van Noortstraat, Verbrughweg en het Gildeland in Lienden. Tot 1970 werd dit gebied gekenmerkt door een markante villa met bijgebouw en een grote parkachtige tuin. In 1971 werd het gesloopt. Hoe is het zover kunnen komen dat dit ooit zo statige bezit werd omgezet tot wegenpuin?

Tolboom heeft vanuit zijn diepgravend onderzoek naar Huize Vredelust en haar bewoners een schat aan verhalen en historische foto’s boven water kunnen halen. Ook heeft Jan de oorspronkelijke plattegrond van het landgoed kunnen reconstrueren en geeft een beeld van dat wat er nu nog van over is. Spreker gaat ook in onder welk gesternte de gemeenteraad het besluit tot de sloop heeft genomen en de daaropvolgende bouw van 36 bejaardenwoningen op dit terrein.

De Liendense bevolking had het Huis en de plek willen behouden. Reageerde heftig op het voornemen tot sloop. Maar de sloop ging gewoon door. Maar wat ging er aan deze afbraak vooraf? Waarom streed de toenmalige burgemeester Hoftijzer van Lienden persoonlijk voor het verdwijnen van dit landgoed? Wat had de Tweede Wereld Oorlog daar mee te maken? En Oorlogsburgemeester Hermanus Houtkoper, die in de oorlog overleed? Maar spreker zal ook uitgebreid ingaan op de constructie van het pand en wie haar bewoners waren. Wat was de relatie van de eigenaar met de bezetter? Het belooft een heel boeiende lezing te worden vol met historische informatie, maar ook intriges, politiek schaakspel en veel meer.

De avond start om 20.00 uur en is vrij toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis van Lienden.

Meer berichten