De treurige restanten van wat eens een mooie picknickbank was op het Schoneveld in Achterberg. Gesneuveld als gevolg van een incident tijdens de jaarwisseling.
De treurige restanten van wat eens een mooie picknickbank was op het Schoneveld in Achterberg. Gesneuveld als gevolg van een incident tijdens de jaarwisseling. (Foto: Max Timons)

Jaarwisseling Rhenen zonder grote incidenten

Wim Lauffer

Oud en Nieuw is in Rhenen en de kernen Elst en Achterberg betrekkelijk rustig verlopen. Burgemeester Hans van de Pas had geen grote incidenten te melden. "In de voorbereiding naar de jaarwisseling waren er wel signalen dat het wel eens behoorlijk onrustig kon worden, maar achteraf is dat hard meegevallen".

RHENEN – Afgelopen weekend moest de brandweer tweemaal uitrukken voor een brand in twee verschillende chalet-caravans op de camping Bergbad in Rhenen. In eerste instantie werd niet aan brandstichting gedacht, maar na de tweede brand wordt rekening gehouden met mogelijke opzet. Eerder dit jaar liet de eigenaar aan de bewoners weten dat de camping per 31 december de poorten zou sluiten. De brandweer doet onderzoek naar de oorzaak. In dat kader is de camping tijdens de oudejaarsnacht wel extra in de gaten gehouden.
Tijdens de jaarwisseling werd op de Valleiweg nog wel een kledingcontainer beschadigd door een beginnende brand. Ook moest de brandweer nog richting de parkeergarage bij Albert Heijn, waar, door rookontwikkeling, de brandmelders afgingen.

Elst
In Elst bleef de brandweerauto in de kazerne, voor uitrukken was geen noodzaak. De traditie van het bouwen van een brandstapel verliep ook dit jaar zonder problemen. Wel moet gekeken worden naar een nieuwe locatie omdat de huidige plek daar niet meer voor gebruikt mag worden.

Achterberg
In de aanloop naar Oud en Nieuw waren er tekenen dat de oudejaarsnacht wel eens een onrustige nacht zou kunnen worden. In het weekend moest de brandweer al enige malen optreden. "Er waren duidelijk plannen voor iets groters", aldus Van der Pas. Maar, mede door een grotere aandacht van politie en vooral door het preventieve optreden van de vrijwillige buurtwacht heeft men escalatie tijdens de jaarwisseling weten te voorkomen. Op oudejaarsavond was het zelfs rustig in Achterberg, na twaalven begonnen de eerste incidenten zich te manifesteren, bijvoorbeeld op de kruising Achterbergsestraatweg, Cuneraweg, waar de straat mogelijk brandschade heeft opgelopen. Om 5 uur in de ochtend vond de politie genoeg en werd ingegrepen. "Maar ook dat verliep redelijk rustig, er werden geen aanhoudingen verricht".

Dorpsgesprek
Voor de komende periode gaat het gemeentebestuur in overleg met inwoners van Achterberg, want veel inwoners geven aan dat ze het toch wel wat rustiger willen hebben. Van der Pas: "Dat is conform ons bestuursprogramma, waarin het terugdringen vaan incidenten tijdens de jaarwisseling een speerpunt is. In het eerste half jaar willen we via dorpsgesprekken inventariseren welke maatregelen het beste ingezet kunnen worden". Ook het benoemen van vrijwillige vuurwerkvrije zones, waarbij nadrukkelijk gevraagd wordt geen vuurwerk af te steken, behoort tot de mogelijkheden. De gemeente zal daarin faciliteren door het plaatsen van borden e.d. Achterberg is gekozen omdat daar jaarlijks toch wel de meeste incidenten plaatsvinden.

Meer berichten