Streekmuseum Baron van Brakell
Streekmuseum Baron van Brakell (Foto: PR Streekmuseum Baron van Brakell)

Betuwse humor in het Streekmuseum

Op maandagavond 14 januari om 20.00 uur wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren door streekgenoot Piet Verwoert een lezing gehouden met als titel ‘Humor in de Betuwe’.

Ommeren - Verwoert schreef als redacteur bijna veertig jaar voor regionale kranten en publiceerde diverse boeken over ‘zijn’ Midden Betuwe. Als verslaggever schreef hij over gebeurtenissen in de streek en de politiek. Als streekbewoner vooral over de dagelijkse belevenissen van de, ondertussen, oudere generatie. Uit de vele interviews die hij daarvoor afnam merkte hij op dat de ‘echte’ Betuwenaar over heel veel humor beschikt.

Verwoert zal in zijn lezing op de veertiende de humor behandelen binnen het tijdvak ca. 1900 tot heden. Spreker heeft zijn lezing onderverdeeld in een groot aantal herkenbare onderwerpen. Het gaat dan om grappen en kwinkslagen, alsmede sterke verhalen over hoe het de Betuwenaar verging als er iets mis was of kon gebeuren met zijn gezondheid, over het leven en werken op het boerenbedrijf. Maar ook de grillen en grollen van de lokale middenstand. Ook wordt uitgebreid verhaalt over de veldwachter, later de lokale politieagenten, dito de vrijwilligersgroep bij de brandweer.

Belangrijke humor bronnen voor Piet Verwoert waren ‘de derde helft’ bij voedbalclub FC Lienden, en wat hem tijdens zijn werk allemaal ter ore kwam in de gemeentehuizen. Vooral vroeger werd over al dit soort anekdotes ‘sappig’ verteld op bruiloften en partijen, en natuurlijk tijdens het drinken van het kenmerkende ‘boltje’ in het plaatselijke café. In zijn lezing in het Streekmuseum zal Piet niet schuwen de nodige namen te noemen die onlosmakend gekoppeld zijn aan leuke gebeurtenissen. Al met al wordt het een lezing met veel herkenningspunten.

Gratis toegang voor een ieder met interesse in heden en verleden. Zaal open vanaf half acht. Bij het Streekmuseum is voldoende parkeerruimte aanwezig.

Meer berichten