Bethelkapel Den Haag
Bethelkapel Den Haag (Foto: C. Pouwer)

Met De Voorhof naar het kerkasiel

Donderdagavond 3 januari trok een groep van bijna dertig leden van Protestantse gemeente De Voorhof uit Kesteren naar de Bethelkapel in Den Haag. Daar werd invulling gegeven aan de doorlopende kerkdienst die begonnen is op 26 oktober. Van 21.00 tot 24.00 uur verzorgden predikant, kerkelijk werker en verschillende gemeenteleden een deel van deze afwisselende viering.

Kesteren - Het kerkasiel wordt verleend aan de familie Tamrazyan. Deze familie verblijft inmiddels bijna negen jaar in Nederland. In die negen jaar heeft de familie één asielprocedure doorlopen. In deze procedure heeft de rechter twee keer ten gunste van de familie geoordeeld. Tegen deze twee gunstige uitspraken van de rechter is de staat telkens in beroep gegaan. Na de laatste uitspraak heeft de staat er bijna twee jaar over gedaan om te besluiten dat het kinderpardon niet wordt toegepast.

Geen kinderpardon

Om voor het kinderpardon in aanmerking te komen, moet men vijf jaar in Nederland wonen. De familie Tamrazyan verblijft bijna negen jaar in Nederland. Echter: omdat de familie niet voldoet aan het ‘meewerkcriterium’ komt zij volgens de staat niet in aanmerking voor het kinderpardon. De familie heeft namelijk niet aan haar eigen uitzetting meegewerkt. Dat betekent: in een periode waarin de rechter de overheid tot twee maal toe verbood om tot uitzetting over te gaan, had de familie wel moeten meewerken aan haar eigen uitzetting. Hier wringt iets. Dit tast bij menigeen het gevoel voor rechtvaardigdheid aan. Dat is een reden dat de groep ‘Voorhoffers’ zich deze avond voegt in de lange rij van voorgangers en gemeenteleden die deze viering gaande houden.

Zoals iedereen die deze kerkdienst bezoekt, wordt ook de Voorhofgroep verwelkomt door een van de vele vrijwilligers. Zij draaien zes uurs ‘diensten’, het etmaal rond. Er is koffie, thee en limonade voor wie dat wil. En natuurlijk informatie over de situatie. Doorlopen naar de kapel om aan te schuiven bij de voorgaande gemeente is ook mogelijk. Net zoals dat gebeurt bij het deel van de viering dat De Voorhof verzorgt. Rond 23.30 uur loopt een Katwijks echtpaar binnen en viert met ons mee. Een half uur later zet een andere gemeente de viering voort. De Katwijkers blijven nog, de meeste Voorhoffers gaan weer richting Kesteren en omstreken. Een ervaring rijker. En in de hoop dat niet de letter van de wet zal heersen. Maar dat uiteindelijk het gevoel voor rechtvaardigheid zal leiden tot een besluit in de geest van de wet.

Meer informatie via www.voorhofkesteren.nl en https://betheldenhaag.nl/

Meer berichten