Foto:

Column Henk Jansen: 'Boegbeeld'

De pijn die hij in al zijn aderen voelt moet ondraaglijk zijn. De pijn om zijn grote liefde, zijn levenswerk, op te moeten geven. Het niet meer te kunnen opbrengen om dagelijks in en rond sportpark Elst te vertoeven. Het boegbeeld dat voetbalvereniging Oranje Wit in haar gelederen had. Ja, nogmaals had, want Adrie van Dalem, een man die jarenlang met een ongekend aantal petten op zich verdienstelijk maakte voor de voormalige zondagclub is gestopt. Een club waarvan de hoofdmacht al een aantal seizoenen op zaterdag het voetbalspel tracht te spelen.

De zondagclub, waarvan destijds wijlen Job van Stuivenberg de voorzitter was, timmerde voor een kleine club als Oranje Wit toch aardig aan de weg. Waar ook Adrie van Dalem een belangrijke bijdrage aan leverde. Een clubman pur sang. Die zijn verantwoordelijkheden als speler, trainer en voorzitter nooit verloochende. Daarnaast zelfs een groot deel van zijn vrije tijd in de club stak. Die twee liefdes leidde. Die met zijn echtgenote en Oranje Wit. Met die laatste liefde ging het niet altijd over rozen. En als er al sprake was van rozen dan hadden die fikse doornen. Waar Van Dalem zich wat zijn club en voetbalziel betreft menigmaal pijnlijk aan verwondde.

Zij het dat de wonden in het begin nog klein en af te doen waren als incidenten, gaandeweg werden die pijnlijker. De sportieve prestaties van het vlaggenschip, dat al een aantal seizoen in de 4e klasse (West 1) uitkomt, waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. Erger nog, het team eindigde steeds als laatste op de ranglijst. Ook dit seizoen is Oranje Wit de ploeg die de rijen sluit en zo nu en dan zelfs de landelijke dagbladen haalt vanwege de grote nederlagen die het leed. Van Dalem had de grootste mooiste om een elftal binnen de kalklijnen te brengen. Er dreigde zelfs een voortijdig einde van de competitie voor de Elsterse club. Hoe hij zich de laatste weken ook inspande, voor Van Dalem is de teerling geworpen. Hij kiest voor één liefde: zijn echtgenote.

Reageren@jansenh@ziggo.nl

Meer berichten