#tothier komt het water in jouw woonkamer

Foto:

Regio -De dijken in het rivierengebied beschermen ons tegen een overstroming. Maar wat als het toch misgaat? in 1995 was het kantje boord in het rivierengebied. 24 jaar geleden startte op 31 januari 1995 een van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis. Bewoners moesten tijdelijk naar elders, richting Rhenen en Veenendaal bijvoorbeeld.

Wie ouder is dan een jaar of 30, herinnert het zich misschien wel: in 1995 luisterde je naar de radio, keek je tv en hoorde je misschien een geluidswagen langsrijden: we moeten evacueren! 250.000 mensen moesten hun huis verlaten omdat het water in de Rijn, Waal en Maas gevaarlijk hoog stond. Voor de jongere generatie is een dergelijke situatie bijna niet meer in te denken. De rivierdijken beschermen ons en evacuaties of overstromingen zijn alleen bekend van verhalen.

Risico blijft

Toch blijft er altijd een risico op overstroming in het rivierengebied. Om te laten zien wat dit voor mensen thuis betekent en wat je dan kunt doen, lanceert Waterschap Rivierenland de app #tothier. Met de app zie je realtime tot waar het water op jouw adres kan komen te staan. De app maakt gebruik van 'augmented reality'. Op basis van je postcode bepaalt de app of jouw adres kan overstromen en, zo ja, hoe hoog het water dan maximaal staat. Via de app en de camera zie je hoe jouw huiskamer overstroomt. Hiervan kun je een foto maken en delen met vrienden en familie. Wil je vervolgens weten wat deze waterhoogte voor jou betekent?
Kijk dan op www.tothier.nu.

Meer berichten