Rhenenaar schaatst monstertocht

Foto:

Rhenen - Op het allerlaatste moment heeft veteraan Elfstedenrijder Rob Moret uit Rhenen zich, als een van de oudste deelnemers, aangemeld voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Hij reed er 125 kilometer.

Zou de tocht doorgaan? Maandag viel er nog een pak van ruim 30 cm op het prachtig gelegen Alpenmeer. IJsmeester Jank kreeg het voor elkaar om op het kleine meer een baan te prepareren van 12 1/2 km.
Het inschrijven ging vervolgens gemakkelijker als bij de Elfstedentocht van 1985. Toen geen computer tijdperk. Rob stond in Apeldoorn van 's morgens half 6 tot half 12 in de rij om zich in te schrijven. In 1963 zag Rob Moret zijn helden op het ijs en wilde zelf de Elfstedentocht schaatsen.

Jan Uitham

De dag voor de tocht op de Weissensee sprak de dochter van de legendarische schaatsheld Jan Uitham, 2e achter Reinier Paping in de monstertocht van 1963, Rob aan.
Deze Hannie Ypma wilde graag een foto opsturen aan Jan met de bijzondere Elfstedentrui met een reden. Op de achterkant van de trui de hele route van de Elfstedentocht met plaatsen en afstanden, op armen klunen en schaatsen, Friesche vlag en schaatser.

Hardheid

Over de hardheid van Jan Uitham gesproken. In 1956 reed er een schaatser over zijn vinger. Jan vouwde de vinger dubbel en voelde alleen een klodder bloed in zijn handschoen. Natuurlijk denkt Rob aan zijn schaatsfoto vol bloed.
Helaas zat Jan zijn mooie trui ook onder het bloed. Jan leek wel een loonslager.

Tijdens een Alternatieve Elfstedentocht vloog Jan zijn arm uit de kom." Met een touw werd de arme vlerk op zijn rug gebonden" Jan werd derde, kon geen orgel meer draaien maar schaatsen wel.
Zijn vader zei :"je bent pas een kerel als je een half jaar onder het ijs blijft" Om zijn spieren te sterken melkte Jan Uitham 40 koeien op zijn hurken zonder kruk.

Vanaf 1963 wilde Rob Moret de 11 Stedentocht schaatsen. Nu drie keer uitgereden maar moest eerst 22 jaar wachten. Rob is er van overtuigd dat de volgende zeker komt. Enkele weken geleden vond Rob Moret een brief van Hannie Ypma uit 1997.

Naar Leeuwarden

Net na Barthehiem stond Hannie met betraande ogen op het ijs. Rob Moret stopte en sprak haar aan. Hannie durfde wegens zeer grote angst in de nacht niet verder.

Hannie schrijft: "Wat blijft er van Hannie over als niemand haar vindt ?" Rob deed zijn handen op de rug en deze werden vastgehouden door Hannie Ypma en hij bracht haar naar Leeuwarden. De mooiste dag uit haar leven.
De deur van de boerderij in Friesland staat sindsdien altijd voor Rob open.

Op de Weissensee schaatste veteraan Rob Moret 125 km en was dik tevreden met de mooie afstand. Rob Moret is klaar voor zijn vierde Elfstedentocht!

Meer berichten