Massa van 6 vindt het interessant om van docent Marno haar eerste gitaarles te krijgen. (Foto's: Max Timons)
Massa van 6 vindt het interessant om van docent Marno haar eerste gitaarles te krijgen. (Foto's: Max Timons) (Foto: )

Leren via Muziekcollectief Rhenen

Rhenen - Het Muziekcollectief Rhenen hield zaterdag een open dag in de Ericaschool. Er was onverwacht veel belangstelling voor.

Wat is het Muziekcollectief? In 2004 werd de geldkraan van de gemeente Rhenen naar de muziekschool dichtgedraaid. De bestaande muziekverenigingen hadden een plan bedacht om een klein deel van het bedrag, dat jaarlijks alléén naar de muziekschool vloeide, binnen te halen (1/10 deel). Ouders gingen met drie docenten rond de tafel om hun wensen kenbaar te maken: "Muziekles, anders dan harmonie/fanfare instrumenten, moet blijven in Rhenen!" .

Gesprek

Met de twee muziekverenigingen in Rhenen, de twee verenigingen in Elst en met Maurice Bonnemayers als vertegenwoordiger van de ouders en het nog op te richten Muziek Collectief, werd het gesprek aangegaan met de gemeente.
Zo ontstond de nieuwe Stichting Muziek Onderwijs Rhenen (OG, OBK, Crescendo en HMC) opgericht èn Het Muziek Collectief, met in het begin drie voormalige docenten van de muziekschool, een gitaardocent, viooldocent en een pianodocent, Maurice Bonnemayers en Iris van der Wardt, een fluitdocente in Rhenen. Het collectief heeft geen eigen ruimte, er wordt gebruik gemaakt van diverse ruimten. Elke docent heeft minimaal één voorspeeldag/activiteit per jaar.
Het doel van de stichting is het bevorderen van muziekonderwijs aan kinderen jonger dan 19 in Rhenen. Voorzitter Maurice Bonnemayers: ''We zijn een zelfstandige stichting met een voorzitter, penningmeester Iris van der Wardt en secretaris Hanna Koens.''

Subsidie

De subsidie die de stichting ontvangt van de gemeente Rhenen wordt gebruikt voor het gedeeltelijk financieren van AMV lessen, gegeven door de harmonie/fanfare verenigingen, het volledig bekostigen van de orientatielessen op de basisschool in groep 5/6 en als kleine bijdrage voor de kosten van de instrumentale lessen gegeven door de Het Muziek Collectief en harmonie/fanfare.

Bonnemayers: ''Het geld dat wij krijgen gaat 100% direct naar de ouders. Dat was ooit €100 per jaar en is nu, vanwege nieuwe bezuinigingen een paar jaar geleden, nog €35. Ouders hebben hier 4 jaar l recht op ( kinderen jonger dan 19).  Er is een Cultuurfonds dat wordt gefinancierd door de provincie Utrecht. Ouders die het lesgeld niet kunnen betalen vanwege een laag inkomen, kunnen aanspraak doen op dit fonds. Er wordt een groot deel van de kosten bijgedragen voor instrumentaal les. Deze subsidie kan via de leerkracht op de basisschool worden aangevraagd.''

Meer berichten