De 17-jarige Marc veldhuizen kreeg donderdag als eerste de prik. Even later drukte wethouder Simone Veldboer hem de hand. (Foto: Max Timons)
De 17-jarige Marc veldhuizen kreeg donderdag als eerste de prik. Even later drukte wethouder Simone Veldboer hem de hand. (Foto: Max Timons) (Foto: )

GGD prikt in sporthal 't Gastland

Rhenen - De inentingsoperatie in Rhenen verliep niet helemaal zoals gewenst. Wethouder Simone Veldboer was donderdagmiddag volgens afspraak aanwezig om te kijken bij de tweede intentingsronde in Rhenen. Dat gebeurde in sporthal 't Gastland om 600 jongeren van veertien tot en met achttien jaar de prik tegen de gevreesde meningokokbacterie te geven. Ook de media was uitgenodigd maar die werd binnen een mum van tijd dringend verzocht om zich te verwijderen.

De GGD Utrecht was namelijk niet blij met de media-aandacht en voelde zich wat 'overvallen'. Ze wilde het werk ook in alle rust kunnen doen, zo was de lezing.
Hoe het ook zij: wethouder Veldboer was aan het begin aanwezig en stak de kinderen een hart onder de riem door de eerste die de inenting kreeg de hand te drukken. Dat was de 17-jarige Marc Veldhuizen die zich even van zijn werk kon vrijmaken.

Nog terug

In de gymzaal van het Gastland stonden vijf tafels klaar waar de jongeren zich konden melden. Zij die in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 geboren zijn, kregen een uitnodiging. In oktober 2018 was er al een eerdere inentingsronde geweest. In de hele provincie zijn er 29 bijeenkomsten waar de inentingen worden gegeven. De GGD komt nog voor een derde keer terug. Jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005 krijgen vanaf mei een oproep voor een vaccinatiedag in juni 2019.

Vaccineren belangrijk

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. De GGD regio Utrecht organiseert daarvoor vaccinatiecampagnes. voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar.
Alle Rhenense jongeren die in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 geboren zijn, zijn opgeroepen om zich op 6 april te laten vaccineren. In totaal zijn dit 625 jongeren. "Ik hoop dat zoveel mogelijk jongeren zich laten vaccineren", aldus wethouder Simone Veldboer. "In de meeste gevallen word je niet ziek van de meningokokbacterie, maar als je de ziekte krijgt dan kan deze ernstig verlopen. Je kunt dan hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Jongeren die de vaccinatiedag hebben misgelopen roep ik op om alsnog de prik te halen." Op de website van de GGD (ggdru.nl) staat een overzicht van alle datums en locaties in de regio. Daar tref je ook meer informatie over het belang van de inenting."
Voor de eerste vaccinatiedag in oktober 2018 werden jongeren opgeroepen die geboren waren tussen 1 mei en 31 december 2004. In Rhenen hebben 124 van de 164 opgeroepen jongeren zich (inclusief de herhaalcampagne) laten vaccineren. De opkomst kwam daarmee in Rhenen op 75,6%. Landelijk is een opkomst van 87,7% bereikt.

Meer berichten